Pindaros

Pindaros Olympiska och pythiska oden  (Tolkade av Ingvar Björkeson) (2008)

Pindaros (ca 518-438 f.Kr.) ansågs vara en stor diktare under antiken, och författaren Horatius (65-8 f.Kr) var en av hans beundrare. Han skrev hyllningslyrik till de Olympiska spelen och de Pythiska spelen, och i den här boken nämns den tidens idrottare och de grekiska gudarna.

Pindaros var ordrik i sitt skrivande och skapade även nya ord. Shakespeare hänvisade till honom i sina verk och var influerad av honom i bland annat pjäsen Hamlet, där textraden: ”Att vara eller icke vara”, påminner om Pindaros textrader: ”Endagsvarelser! Vad är vårt vara? Vårt icke vara? En skuggas dröm är människan”, enligt litteraturforskare.   

Det är många namn på de här raderna, men jag tycker om poesi och det är skönt att fly vår egen tid med den här boken. Lyrikens värld för ca 2 500 år sedan är en svindlande tillflyktsort. 

(In English)

Pindaros Olympic and pythic oden (Interpreted by Ingvar Björkeson) (2008)

Pindaros (about 518-438 BC) was considered a great poet during the antiquity, and the writer Horace (65-8 BC) was one of his admirers. He wrote tribute lyric to the Olympic Games and the Pythic games, and this book mentions the athletes of that time and the Greek gods.

Pindaros was wordy in his writing and even created new words. Shakespeare referred to him in his works and was influenced by him in, among others, the play Hamlet where the the text line ”To be or not to be”, reminds of Pindaros text lines: ”One-day stays! What is our being? Our not be? A shadow´s dream is man”, according to literary scholars.    

There are many names on these lines, but I like poetry and it is wonderful to escape our own time with this book. The world of poetry for about 2 500 years ago is a dizzying getaway.

Bokrecensioner/reviews Från/from Grekland/greece

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: