Pindaros

Pindaros Olympiska och pythiska oden  (Tolkade av Ingvar Björkeson) (2008)

Pindaros (ca 518-438 f.Kr.) ansågs vara en stor diktare under antiken, och författaren Horatius (65-8 f.Kr) var en av hans beundrare. Han skrev hyllningslyrik till de Olympiska spelen och de Pythiska spelen, och i den här boken nämns den tidens idrottare och de grekiska gudarna.

Pindaros var ordrik i sitt skrivande och skapade även nya ord. Shakespeare hänvisade till honom i sina verk och var influerad av honom i bland annat pjäsen Hamlet, där textraden: ”Att vara eller icke vara”, påminner om Pindaros textrader: ”Endagsvarelser! Vad är vårt vara? Vårt icke vara? En skuggas dröm är människan”, enligt litteraturforskare.   

Det är många namn på de här raderna, men jag tycker om poesi och det är skönt att fly vår egen tid med den här boken. Lyrikens värld för ca 2 500 år sedan är en svindlande tillflyktsort. 

(In English)

Pindaros Olympic and pythic oden (Interpreted by Ingvar Björkeson) (2008)

Pindaros (about 518-438 BC) was considered a great poet during the antiquity, and the writer Horace (65-8 BC) was one of his admirers. He wrote tribute lyrics to the Olympic Games and the Pythic games, and this book mentions the athletes of that time and the Greek gods.

Pindaros was wordy in his writing and even created new words. Shakespeare referred to him in his works and was influenced by him in, among others, the play Hamlet where the the text line ”To be or not to be”, reminds of Pindaros text lines: ”One-day stays! What is our being? Our not be? A shadow´s dream is man”, according to literary scholars.    

There are many names on these lines, but I like poetry and it is wonderful to escape our own time with this book. The world of poetry for about 2 500 years ago is a dizzying getaway.

Bokrecensioner/reviews Från/from Grekland/Greece

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: