Siegfried Lenz

Siegfried Lenz  En tyst minut  (2010)

Hur den första kärleken kan gestalta sig handlar den här romanen om, men mycket mer än så. Den tyske författaren Lenz (1926-2014) skriver spänstigt och med en upptäckaranda som genomsyrar boken.    

18-årige Christian blir kär i sin unga engelsklärare, Stella, och deras dragning till varandra skildras så ömsint, det finns både närhet och avstånd i den förbjudna kärleken. Tiden borde vara i slutet av femtiotalet, eftersom Stellas far arbetade som telegraf under andra världskriget, och det var många år sedan. Men redan från början får läsaren ta del av Stellas minnesstund och vi förstår att hon är död, men vad har hänt fram till dess? Det nystas i minnen, det obevekliga ödet slår till, och Christians drömmar blir till stoft. Men av de små bitarna finns Stella fortfarande kvar, som en väg till hans vuxenblivande.   

Boken nämner många termer som nämns kopplat till båtar och hav då Christians far och även Christian själv kör turistbåtar, bärgar stenar, och även det bidrar till att ge romanen en särskild klang. Flödet av vatten, livet i ständig förändring, och ändå på något underligt vis, detsamma. Vatten som liv och död. Strålande vackert och sorgligt.

(In English)

Siegfried Lenz A minute of silence

How the first love can take shape is what this novel is about, but much more than that. The German author Lenz (1926-2014) writes resiliently and with a spirit of discovery that permeates the novel.    

Eighteen year old Christian falls in love with his young English teacher, Stella, and their attraction towards each other is portrayed so tender-hearted, they are both close and distant in their forbidden love. The time might be at the end of the fifties, because Stella´s father was working as a telegraphist during the second world war, and that was many years ago. But already from the beginning of the book the reader takes part of Stella´s moment of remembrance, and we understand that she is dead, but what has has happened earlier? Memories like unwinding yarn, the unpredictable destiny strikes, and Christian´s dreams turn to dust. But of all the small pieces Stella still remains, as a path to Christian´s adulthood.   

The novel mentions many terms which are connected to boats and sea life, because Christian and his father drive tourist boats, salvage stones and that contributes to give the novel a special ring of sound. The flow of water, life in a constant change, and yet somehow in a strange way, the same. Water as life and death. Brilliantly beautiful and tragic.

Bokrecensioner/reviews Från/from Tyskland/Germany

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: