Arnaldur Indridasson

Arnaldur Indridasson Glasbruket  (2003)

Jag kliver in i ett isländskt landskap där en man i sjuttioårsåldern hittas död i en källarlägenhet. Fallet ser inte ut att vara så komplicerat men spår leder tillbaka mer än trettio år i tiden. Den döde har både påverkat och utarmat livsbanorna för många människor, och det på mer än ett sätt.

Det är mycket bra berättat, både kargt, kärvt och ömsint vad gäller en del karaktärer. Kommissarie Erneldur är i femtioårsåldern, skild, har det stressigt på jobbet, och dessutom har han två stora barn som är missbrukare, dottern är narkoman och sonen är alkoholist. Den enda vi lär känna i den här boken är hans dotter, som han har en stormig relation med.    

Erneldur tar sina brottsoffer på allvar, de får komma till tals och det blir en utbroderad, isländsk väv med starka jorddofter och krypande spänning. Att brottet är länkat till det förflutna spetsar till händelserna som har skett i nutiden, och både förklarar och höjer fasan av det som har hänt.  

(In English)

Arnaldur Indridasson The Glassworks

I step into an Icelandic landscape, where a man in his seventies is found dead in a basement, located in a block of flats. The case does not seem to be so complicated, but tracks lead back to more than thirty years ago. The dead man has both influenced and impoverished the lives of many people, and in more than one way.

The story is very well written, both barren, harsh and tender, regarding some of the characters. Superintendent Erneldur is in his fifties, divorced and has two children who are addicts, the daughter is a drug-addict and the son a alcoholic. The only one we get to know in this book is his daughter, who Erneldur has a stormy relationship with.   

Erneldur is taking his crime victims seriously, they get to speak and feel, and the novel turns into an embroidered, Icelandic web with strong smells of soil and a creepy excitement. That the crime is linked to the past sharpens the events which have taken place in the present, and both explains and increases the horror of what has happened.

Bokrecensioner/reviews Från/from Island/Iceland

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: