Astrid Lindgren – 1

Astrid Lindgren Kati i Amerika  (1951)

Under läsandet av boken förstår jag varför Lindgren är en sagodrottning vad gäller hennes skrivande, och då menar jag förstås Pippi Långstrump, Mio min Mio, Bröderna Lejonhjärta och alla underbara barnböcker hon skrivit.

21-åriga Kati reser till USA 1950 med sin moster som förkläde, och någonstans i bakgrunden kan det anas att författaren gjorde detsamma, eller? Väl i USA blir Kati förtjust i flera män, hon och mostern liftar, men de blir även anställda som kökspersonal hos en man för att de kan laga köttbullar!

Kati ifrågasätter sydstatsrasismen, och om inte alla nymodiga köksprylar är till för att hålla kvar kvinnorna i köket. Stundtals är det roligt och ifrågasättande och i slutet blir mostern kär, gifter sig och stannar kvar i USA. Ja, vad som helst kan hända, även för sansade medelålders människor som bara ska vara moraltanter.

Kan ändå inte hjälpa att den här upplevs som mindre viktig (det finns två till i samma serie Kati på Kaptensgatan och Kati i Paris). Kanske är jag orättvis men jämförelser med hennes sago-böcker ställer den här boken i skuggan, trots att den har sina kvaliteter. Den har helt enkelt åldrats, vilket hennes sagoböcker aldrig gör på samma sätt…

(In English)

Astrid Lindgren Kati in America  (1951)

During the reading of the book I understand why Lindgren is a fairytale-queen, regarding her writing, and then I of course refer to the novels Pippi Longstocking, Mio my Mio, The BrothersLionheart and all the lovely children´s books she has written.  

Twenty one year old Kati travels to the United states in 1950 with her aunt as an apron, and somewhere in the background you have a feeling that the author did the same trip, or? In the USA Kati gets charmed by several men, she and her aunt are hitch-hiking, and they also get an employment as kitchen personnel at a man´s house because they can cook meat-balls!

Kati is questioning the racism in the southern states, and if not all modern domestic appliances are just for keeping the women in the kitchen. At moments it is funny and questioning, and in the end the aunt falls in love, marries and stays in the USA. Yes, anything can happen, even for sensible, middle-aged people who are women of high moral.

I can not help experiencing this book as a novel of less importance (there are two more in the same series, Kati on Kaptensgatan and Kati in Paris). Maybe I am a bit unfair, but to compare this book to her fairytale-novels is to put this book in the shade, despite that it has its qualities. This novel has aged, which her fairytale-novels never do in the same way…

Bokrecensioner/reviews Från/from Sverige/Sweden

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: