Pär Lagerkvist

Pär Lagerkvist Pilgrim på havet  (1962)

En historia som troligen utspelar sig under medeltiden. På ett skepp härjat av banditer och smugglare får en ung pilgrim, Tobias, på väg till det heliga landet, höra en livshistoria berättad av en äldre väderbiten man, Giovanni.

Den handlar om hans förhållande med en kvinna, berättad med klart stigande spänning där förhållandet börjar som en sprudlande passion och glesar ut sig till en moralisk historia, lite sjaskig i det skoningslösa dagsljuset.

Kontrasterna står mellan längtan till det heliga landet där religionen och relationen till Gud är det högsta i tillvaron, och det jordiska livet, arbetsamt och med fokus på tillfredsställelsen av det egna jaget.

Den här boken är starkt symbolisk, där närvaron av Guds existens är det mest eftersträvansvärda för pilgrimen. Lagerkvist (1891-1974) tilldelades nobelpriset i litteratur 1951.

(In English)

Pär Lagerkvist  Pilgrim on the sea  (1962)

A story that probably takes place during the Middle Ages. On a ship, ravaged by bandits and smugglers, a young pilgrim, Thobias, on his way to the holy land, hears a life story told by an older, weather-beaten man, Giovanni.

It is about the older man´s relationship with a woman, told with increasing excitement, where the relationship begins with sparkling passion, and loosens up to a story about moral, a bit shabby in the merciless daylight.

The contrasts are about the longing for the holy country, where religion and the relation with God are the highest in existence, and the earthly life, laborious, and satisfaction of one’s own self.

This novel is strongly symbolic, where the presence of God´s existence is the most desirable for the pilgrim. Lagerkvist (1891-1974) was awarded the Nobel Prize in literature 1951.

Bokrecensioner/reviews Från/from Sverige/Sweden

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: