Caitlin Moran

Caitlin Moran Konsten att vara kvinna (2011)

Den här boken är en blandning av feminism med självbiografiska inslag. Moran (f 1975) är en brittisk rockjournalist och krönikör i The Times. Brutalt ärlig kan man också säga, där boken inleds med en trettonårig överviktig Moran som killar kastar sten på. Familjen på åtta barn trängs i ett trerums-hus, där tonårs-Caitlin hetsäter, bråkar med sina syskon, upptäcker konsten att onanera och försöker dölja sin tilltagande vikt under pösiga kläder inför killar som hon förälskat sig i. 

Kapitlen börjar med något självbiografiskt till exempel: mens, förlossning, abort, kläder,  kändisar… och hur det är att växa upp till kvinna i England, om man är född 1975, gillar sex och har en STOR aptit på livet. Hon moraliserar inte, hennes liknelser och metaforer är hysteriskt roliga, och ett av hennes ledord är: Var hövlig! Vilket jag förstår hjälpte henne när hon inledde sin bana som rockjournalist endast 16 år gammal.

Moran är helt självlärd, autodidakt. En riktig self made woman, man tar sig för pannan och ser hennes framåtanda och arbetskapacitet. Hon tycker om rynkor och ratar plastkirurgi och botox, med motiveringen att man får pondus om det syns på ens ansikte och kropp att man levt rätt länge, att ingen vågar ifrågasätta dig om du har gråa hår…

(In English)

Caitlin Moran How to be a woman  (2011)

This book is a blend of feminism with autobiographical elements. Moran is a British rock journalist and columnist in the Times. Brutally honest one might say, when the book begins with a thirteen year old Moran, with overweight and someone that guys are throwing stones at. Her family with eight children, living overcrowded in a three bedroom house, where the teenager Moran is a compulsive eater, quarrels with her siblings, discovers the art of masturbation, and tries to hide her growing body under layers of baggy clothes in front of guys she has a crush on.

The chapters begin with something autobiographical for example: monthly period, giving birth, abortion, clothes, celebrities… And how it is to grow up as a woman in England, if you are born in 1975, enjoy sex and have a BIG appetite for life. She is not moralising, her parables and metaphors are hysterically funny, and one of her key words is: Be polite! Something that I understand helped her when she began her carrier as a rock journalist, only sixteen years old.

Moran (b 1975) is completely self-taught, and autodidact. A real self made woman, it astonishes you when seeing her go-ahead spirit and working capacity. She likes wrinkles and rejects plastic surgery and botox, with the motivation that one gets authority if it is visible on your face and body that you have lived quite a long time, that no one dare question you if you have grey hair…

Bokrecensioner/reviews Från/from England

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: