Marguerite Duras – 1

Marguerite Duras Halv elva en sommarkväll  (1962)

Livströtthet. Meningslöshet. Det är ord som kommer för en när man läser denna bok, med ett upplägg som är både filmiskt och otroligt närvarande. En kvinna färdas i bil i Spanien, tillsammans med sin man, deras lilla dotter och en väninna.

Men när de råkar ut för ett oväder och tvingas stanna i en liten stad ställs det otillräckliga livet på sin spets. Kvinnan dricker för mycket, och hennes man och väninna är attraherade av varandra. Ett svartsjukemord har begåtts alldeles i närheten, där en man har dödat sin fru och hennes älskare. Nu gömmer han sig uppe på taket där byggnaden har spärrats av. Det är berättat i ögonblicksbilder, med fokus för stunden. 

Kvinnan är intresserad av mördaren och vill ta kontakt, vilket hon gör. Hon söker sig till spänning, att på något sätt få känna att hon lever, om så bara för att få bekräftelse av en mördare… Men det slutar i besvikelse, som så mycket annat i den här berättelsen. Som läsare får man en kort inblick i dessa människors liv, endast en kväll, men dessa timmar innehåller nästan ett helt liv. 

Det är elegant skrivet, i en thriller-artad form. Nästan som en deckare, men utan att vi som läsare blir navigerade av en trygg polis. Vi befinner oss på brottets bakgata, och de tentakler som det kan sända ut till vanliga vilsna människor som är på genomresa. Karaktärerna är  resenärer som har tappat sina ledstjärnor i livet. Duras (1914-1966) skildrar sökandet efter något ouppnåeligt på ett briljant sätt. 

(In English)

Marguerite Duras Half past ten, a summer evening  (1962)

Tired of living, meaninglessness. There are word that comes to you when reading this novel, with a story that is both cinematic and extremely present. A woman is traveling in Spain by car, together with her husband, their little daughter, and a female friend.

But when they find themselves caught up in bad weather and are forced to stay in a small town, the insufficient life brings matters to a head. The woman is drinking too much, and her husband and her friend are attracted to each other. A murder out of jealousy has been committed nearby, a man has killed his wife and her lover. Now he is hiding on the roof where the building has been blocked off. It is told in the heat of the moment, and focusing on the present.

The woman is interested in the murderer, and wants to make contact with him, and she does. She seeks excitement, that in some way feel that she is alive, if so just to get confirmation from a murderer… But it ends in disappointment, as so many things in this story. As a reader you get a brief insight into these people´s lives, just one evening, but these hours contains almost an entire life.

It is written in an elegant way, it has the form of a thriller. Almost like a detective novel, but without a detective chief inspector who helps us to navigate. We prove to be on the back street of the crime, and the tentacles that is sending out to people who are passing through. The characters are like travellers who have lost their guiding-stars in life. Duras (1914-1996) depicts the search for something unattainable in a brilliant way.

Bokrecensioner/reviews Från/from Frankrike/France

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: