Horace Engdahl

Horace Engdahl  Meteorer och cigaretten efteråt  (2012)

Engdahl (f 1948) serverar aforismer, betraktelser, berättar om nattliga drömmar och små anekdoter. För mig har han en följsam och djup känsla för litteratur som främst visat sig i hans tidigare böcker, bland annat i Beröringens ABC. Här vill han visa sin folkliga sida och därför är språket mer vardagligt, han funderar om människors beteenden, och använder både svordomar och runda ord. Det är komiskt och mitt i prick ibland, men ofta känner jag att det är tankar hos någon som sitter i ett speciellt privilegierat utkikstorn. Engdahl har en stark position i samhället, professor i litteratur och medlem i Svenska Akademien. 

Men Engdahl är också starkt kritisk till metoo-rörelsen (globalt upprop om sexuella trakasserier och övergrepp mot kvinnor), vilket tyvärr säger mycket om hans personlighet… 

(In English)

Horace Engdahl Meteors and the cigarette afterwards  (2012)

Engdahl (b 1948) serves aphorisms, reflections, tells about night dreams and small anecdotes. For me the author has a compliant and deep sense for literature, which is shown in his earlier books, among others The ABC of connection. In this novel he wants to show his popular side, and therefore the language is more ordinary, he is contemplating about human behaviour, and uses both swearwords and four-letter words. It is comic and often recognisable, but often I feel that it is the thoughts of someone sitting in a special privileged lookout tower. Engdahl also has a very high position in society, professor of literature and member of The Swedish Academy. 

But Engdahl is also strongly critical of the metoo movement (global call för sexual harassment and abuse of women) which unfortunately says a lot about his personality…

Bokrecensioner/reviews Från/from Sverige/Sweden

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: