Lyra Koli

Lyra Koli  Tillhör Lyra Ekström Lindbäck (tidigare namn) (2012)

Koli (f 1990) skriver om förhållandet läsare-författare, och det på ett tämligen intrikat sätt. Först är det som om två personer cirkulerar runt omkring varandra och det blir ett spel om dominans och underkastelse. Romanen benämns som en BDSM-roman, det vill säga bondage, discipline, sadomasochism. 

Språket är utmejslat vackert, fina formuleringar, fysiskt i sin ordnade form, men det är kyligt och faktiskt är det ett ord som kommer för mig när jag läser det här: beräknande. Det är som om parterna ska kväsa varandra, konkurrera om utrymmet… 

När jag tänker på läsning är det ofta en positiv upplevelse, även om boken är krass och vissen till sin form. Här uppfattar jag hela tiden en pågående kränkning. 

Hennes språk kan inte klandras, men det är en stark obehagskänsla som infinner sig när man har läst den här. Jag förstår att Koli avser att författaren är den som dominerar läsaren i en slags meta historia, men olust-känslor infinner sig likväl och stannar kvar ett tag även efter läsningen.

(In English)

Lyra Koli  Belongs to Lyra Edström Lindbäck  (former Edström Lindbäck)  (2012)

Koli (b 1990) is writing about the relationship between reader versus author and in a fairly intricate way. At first it is like two persons are circling round each other, and it becomes a game about dominance and submission. The novel is categorised as a BDSM-novel, so to speak bondage, discipline and sadomasochism. 

The language is clean-cut beautiful, nice wordings, physical in its shaped form, but it is cold, and it is a word that I think about when reading this: calculating. It is like the two persons  want to take the wind out of each other, compete about the space…

When I think about reading it is often a positive experience, even if the book is base and withered in its form. Here I can spot a continuous violation. 

Her language can not be blamed. But it is a strong sense of discomfort which appears when one has read this. I understand that Koli refers to the fact that the author is the one who dominates the reader in a certain meta story, but uneasy feelings appears just the same and they stay a while after the reading is finished.

Bokrecensioner/reviews Från/from Sverige/Sweden

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: