Kim Wilson

Kim Wilson Tea with Jane Austen  (2004)

Att läsa den här är som se Jane Austen (1775-1817) och hennes syster Cassandra sitta till bords med väl förberedda tekoppar och gurksmörgåsar på 1800-talet.  

Te var en bristvara i början av 1800-talet i England och det var enbart de bättre bemedlade som hade råd med äkta te. Ville man ändå dricka te, men inte hade så mycket pengar, fick man stå ut med smugglat te. Och det var inte riktigt lika välsmakande, det kanske hade legat i sadelväskor och luktade både svettig häst och läder…

Wilson skriver om hur te är inflikat i det sociala livet genom tiderna på dagen och hur viktigt ett förberedande är; tjänstefolket fick inte göra i ordning te-ritualen, utan det skulle ”the lady of the house” göra… Det var till och med en konst att rosta brödet på rätt sätt!

Det finns utdrag ur Austens böcker, och det är ombonat mysigt och välkomnande. Man ska också komma ihåg att Austen föddes in i medelklassen, och en av hennes bröder gifte sig med en förmögen arvtagerska. Det var inga fattighjon. Hon levde tillsammans med sin stora familj, mor, far, systern Cassandra och sex bröder hela sitt liv. 

Det påminner också om en receptbok, det är många recept från 1800-talet där det mest frapperande är, tycker jag, att det används så mycket ägg! Det kanske inte var så underligt, eftersom många hushåll höll sig med höns.

Den största anledningen att läsa den är helt enkelt att det är en ljuvlig, välsmakande engelska som serveras! Blandningen av äldre recept och bokcitat gör att Wilsons text andas svunna tiders engelska; den är prydlig, svepande, och atmosfären från Austens hem fylls till bredden mellan raderna. Som att läsa en tavla…

(In English)

Kim Wilson Tea with Jane Austen  (2004)

To read this book is like watching Jane Austen (1775-1817) and her sister Cassandra sitting at a table with well prepared cups of tea and cucumber sandwiches in the 1800s.

Tea was an article in short supply in the beginning of the 1800s in England, and it was just wealthy people who could afford genuine tea. If you still wanted to drink tea but did not have that much money, you had to put up with smuggled tea, and that was not just as tasty, it might had been in saddle bags, and was smelling both sweaty horse and leather…

Wilson writes about how tea is interjected in the social life through the times at day, and how important a preparation is; the servants were not allowed to prepare the tea-ritual, it was the duty of the lady of the house. It was also an art to toast the bread in the right way!

There are quotations from Austen´s books, and it is so cosy and welcoming. One should remember that Austen was born into the middle class, and one of her brothers married a rich heiress. They were not any paupers. She lived together with her big family, mother, father, sister Cassandra, and six brothers all her life.

It looks like a cook book, there are many recipes from the 1800s, and the most astonishing is, I think, that they used so many eggs! Maybe that was not so strange, because many households had their own chickens.

But the biggest reason to read this is simply because there is a delicious, well tasting English that is served! The mix between old recipes and book quotations make Wilson´s text breathes English from the past; it is neat, sweeping, and the atmosphere from Austen´s home is brimming over the pages. Like reading a painting…

Bokrecensioner/reviews Från/from USA

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: