Torgny Lindgren

Torgny Lindgren Minnen  (2010)

Lindgren (1938-2017) kallar det inte för minnen utan för inbillningar, och det betyder att redan på sidan ett pekar smilbanden uppåt för läsaren. Det går en mjuk, varm ton genom bokens sidor, författaren har ett gemytligt sätt att uttrycka sig på. Han berättar utan omsvep om sin kroppskonstitution, mager och ämlig, och om den lungtuberkulos han fick dras med i flera år när han var yngre. Då svävade han ut ur kroppen och vilade uppe under taket… 

Alla dessa besynnerliga släktingar, till exempel farbror Hjalmar som tyckte att Mozart skulle ha spelat dragspel och lärt sig den berömda slagdängan ”Livet i finnskogarna”! Eller den ”okände författaren” (som nämns vid sitt riktiga namn i boken) som anlände till bygden och höll föredrag om livet i vildmarken. Han lånade pengar av alla, betalade aldrig tillbaka, och blev hela tiden ursäktad för att han var en ”stor” författare.

Romanen är mysig, tankeväckande, filosofisk, och det faktum att författaren är från samma trakt som jag, så känner jag den där sträva, kärva naturen i märgen genom texten, och hur folket som bor där formas av marken de går på, landskapet på ett handfast sätt. Mörkret under vintern och de otroligt ljusa nätterna under sommaren. 

(In English)

Torgny Lindgren Memories  (2010)

Lindgren (1938-2017) does not call it memories, but imaginations, and already at page one you smile faintly as a reader. It is a soft, warm tone through the book´s pages, the author has a good-natured way of expressing himself. He narrates without beating about the bush about his physique, thin and skinny, about his lung-tuberculosis he had for several years when he was younger. Then he was floating away from his body and resting under the ceiling… 

All these peculiar relatives, for example his uncle Hjalmar who thought that Mozart should have played accordion and taught himself the famous song ”Life in the Finnish woods”! Or the unknown author (who is mentioned by his real name in the book) who arrived to the countryside and held lectures about the wilderness. He borrowed money from everyone and never paid back, and all the time he was excused because he was a ”great” author. 

The novel is cosy, thought-provoking, philosophical, and the fact that the author is from the same region as I, I feel that rough, harsh nature in my bones in the text, and how the people that live there is shaped by the ground they walk on, the landscape, in a sturdy way. The darkness during the winter, and the incredibly light summer nights.

Bokrecensioner/reviews Från/from Sverige/Sweden

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: