Nicci French

Nicci French  De levandes rike  (2004)

Jag har en diger bokhylla och när jag skulle rensa ut lite böcker (tänkte jag…) så låg den här framför ögonen. Nicci French är inte en författare, utan pseudonym för ett engelskt författarpar som är gifta och skriver tillsammans, Nicci Gerard (f. 1958) och Sean French (f. 1959). Båda har journalistisk bakgrund. 

Abbie vaknar i en fuktig källare, med bundna fötter och en en huva som är trädd över hennes huvud. Hur hon hamnat där förstår hon inte. Hon kommer inte ihåg någonting, och minnesförlusten gör henne sårbar… Utan att avslöja för mycket handlar detta om Abbie, en London-bo som arbetar med att inreda kontorslandskap. Det låter aningen tråkigt men som titeln antyder, blir det både hårresande och spännande. Vad jag gillar med den här thrillern, och det kan låta aningen konstigt, är det där smärtsamt vardagliga, till exempel vilka varor man köper och sedan stoppar in i kylskåpet, att duscha, kläder, att ha det ombonat omkring sig. Det blir extra viktigt där skillnaden mellan att känna sig någorlunda trygg i samhället, och att bli utsatt för brott, är allestädes närvarande i deckare. Det är det som gör att man hisnar och förfasas. De grundläggande behoven versus att marken skakar och tippar över kanten.

Som läsare sympatiserar man med huvudpersonen men det finns också det där andra. Är hon själv den hon utger sig för att vara? Vem lurar vem egentligen? Ärligheten vinner till sist, att övertyga, och styrkan i att övervinna ondskan. 

(In English)

Nicci French The land of the living  (2004)

I have thick bookshelves and when I should weed out some books (I thought…) was this book in front of my eyes. Nicci French is not just one author, it is a pseudonym för a British writing-duet, Nicci Gerard (b. 1958) and Sean French (b. 1959). Both have a background as journalists.

Abbie wakes up in a damp basement, with tied feet and a hood over her head. How she has end up there, she does not know. She can not remember anything, and the loss of memory makes her vulnerable… Without revealing too much this is about Abbie, a London citizen who decorates open-plan offices. It sounds kind of boring, but as the title suggests, it gets both hair-raising and exciting. What I like with this thriller, and this might seem odd, is that painfully everyday life, for example what kind of groceries you buy and then put in the refrigerator, to take a shower, clothes, to have it cosy around you. It becomes extra important where the difference between feeling safe in society, and be exposed to crime is omnipresent in detective novels. That what makes you feel dizzy and horrified. The fundamental needs versus that the ground is quaking and tips over the edge. 

As a reader you feel sympathy with the main character, but there is also the other thoughts. Is Abbie the person she gives oneself out as? Who is really kidding who? Honesty wins at last, to convince, and the strength to conquer evil.

Bokrecensioner/reviews Från/from England

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: