Iris Murdoch

Iris Murdoch  The sea the sea  (1978)

Iris Murdoch (1919-1999) arbetade som professor i filosofi på St Annes college, Oxford till 1963. Olyckligtvis blev hon diagnosticerad med Alzheimers 1997. Jag såg en film (2001) om Murdochs liv där Kate Winslet spelade henne som ung, och Judi Dench spelade rollen som författaren under hennes senare år, och den var otroligt bra.

Charles Arrowby är en skådespelare som dragit sig tillbaka, han flyr den stora staden London och köper ett gammalt hus, kallat Schruff End, långt bort från all redlighet. Det dröjer inte länge förrän han ser syner, eller…? Ett odjur ute till havs, ett ansikte utanför ett fönster… Dessa omen ger åtminstone mig en föraning om en intressant bok, vad ska hända? Men det skevar lite, det följs aldrig upp. Människor från hans förflutna dyker upp, gamla förälskelser, manliga vänner, och han blir till och med förälskad igen i en gammal kärlek, Mary som redan är gift. Arrowby är en manipulativ egoist, han är inte en karaktär som inger sympati, men han känner passionerad kärlek för Mary och är extremt svartsjuk på hennes man. Starka känslor.

Dialogerna och speciellt det välformulerade språket genom hela boken är ren njutning, trots att innehållet inte lever upp till titeln. Visserligen spelar havet en stor roll, men en viss besvikelse dröjer sig kvar. Jag kan inte knyta an till de här karaktärerna, det är bara Mary som känns som någon med kött och blod, de andra är liksom karaktärer som knappt existerar i texten. En bok som spretar betänkligt, men språket är oklanderligt. Möjligen finns karaktärerna bara i Arrowbys inbillning? Det kanske är förklaringen.Murdoch belönades med Bookerpriset för den här romanen 1978.  

(In English)

Iris Murdoch  The sea the sea  (1978)

Iris Murdoch (1919-1999) worked as a professor of philosophy at St Anne´s college, Oxford until 1963. Unfortunately she was diagnosed with Alzheimer´s disease in 1997. I saw a movie (2001) about Murdoch´s life where Kate Winslet portrayed the author as a young woman and Judy Dench played the author in her later years, and it was very good.   

Charles Arrowby is a retired actor who wants to flee the big town of London and he buys an old house, Scruff End, far away from the madding crowd. It will not take long before he sees strange things, or..? A beast out in the sea, a face outside the window… These tokens give at least me a thrill of reading an interesting book, what will happen next? But it gets distorted, the author does not follow it up. People from his past turn up, old love affairs, male friends, and he even falls in love again with an old flame who is already married. Arrowby is a manipulated egoist, he is not a character that inspires sympathy, but he feels passionate love for his old flame and and he is extremely jealous of her husband. Strong feelings. 

The dialogues and especially the well-worded language throughout the whole novel is pure pleasure, despite that the content does not live up to the title. Certainly the sea plays a big part, but a certain disappointment lingers. I can not connect to these characters, it is just Mary that feels like somebody with flesh and body, the others are characters that hardly exist in the text. A novel that spreads precariously, but the language is impeccable. Possibly the characters just exist in Arrowby´s imagination? Maybe that is the explanation. Murdoch was awarded the Booker Prize for this novel in 1978.

Bokrecensioner/reviews Från/from Irland/Ireland

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: