Tove Jansson – 1

Tove Jansson  Sommarboken  (1972)

Flickan Sophia, hennes pappa och hennes farmor tillbringar sommaren på en ö ute i den finska viken. Och nu kan man tro att det blir gulligt och putte-nuttigt, men ack vad man bedrar sig. Farmodern har sina piller med sig och barnbarnet blir en kompanjon, eftersom hennes son, barnets pappa, sitter på en stol och jobbar hela sommaren. De lever liksom i sin bubbla och man anar att Tove (1914-2001) som liten också hade det så här ibland, båda hennes föräldrar var kulturarbetare, hennes mamma Ham var tecknare och pappa Victor skulptör. De arbetade ständigt.

Kapitlen behöver inte läsas i kronologisk ordning, det är små historier som färgar livet kargt på ön. Och jag älskar det, kanske för att jag känner igen landskapets starka inverkan på ens sinne. Det sätter sig i kroppen och tankeverksamheten. Flickan och farmodern gör ofta saker tillsammans, men blir också ovänner så till den milda grad att de inte pratar med varandra.

Det är som livet i en tesked, allt ryms, kärlek till både djur och människor, häpnad över små detaljer i naturen, och existentiella tankar… Farmodern är inte riktigt frisk men hänger med så gott hon kan, lägger sig och vilar på allehanda ställen. Naturens påverkan med kärr, starka vindar, kraftigt regn är som meditation när man läser. Den lilla människan omgiven av vatten. 

(In English)

Tove Jansson  The Summer Book  (1972)

The girl Sophia, her father and her grandmother spend the summer on an island in the Finnish Bay. And one might believe that this will get cute and cuddly, but oh what you are mistaken. The grandmother has her pills with her and her grandchild becomes a companion because her son, the child’s father, sits on a chair and works all summer long. They live like in a bubble and one has a feeling that Tove (1914-2001) as a little girl also had it like this sometimes. Both her parents were cultural workers, her mother Ham was an illustrator and her father Victor was a sculptor. They were constantly working.

The chapters does not need to be read in a chronological order, they are small stories that colour the life on the island in a barren way. And I love it, because I recognize the landscapes strong impact on one’s state of mind. It places itself in the body and in the mental activity. The girl and the grandmother often do things together, but they also become foes so awfully that they do not speak to each other.

It is like life in a teaspoon, everything is there, love to both animals and humans, amazement about details in the nature, and existential thoughts… The grandmother is not really well, but she manages to keep up the pace with her grandchild, she lies down and rest on several places. The nature’s impact with unexplored marsh, strong winds, heavy rain is like meditation when you are reading. The little human being surrounded by water. 

Bokrecensioner/reviews Från/from Finland

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: