Ursula K LeGuin – 2

Ursula K LeGuin  Tales from Earthsea  (2001)

LeGuin (1929-2018) är en av världens mest hyllade författare av fantasy och science fiction. Hennes influenser är bland många andra Virginia Woolf, J R R Tolkien, Vergilius, Leo Tolstoy, Bronte-systrarna, och med den vetskapen kan man kanske klura ut hur hon skriver. Men det bästa sättet är att få tag på någon av hennes böcker och läsa den, och bli imponerad… 

Den här boken består av flera noveller: The finder, Darkrose and Diamond, The bones of the Earth, On the High Marsh, Dragonfly och A description of Earthsea. 

Författaren beskriver ensamheten som någonting positivt när hon ser till att magi är någonting man lär sig genom att dra sig tillbaka i kontemplation. Stillsam filosofi. Författarens styrka är att kunna skildra magi, både som ett vardagsfenomen och det stora omvälvande som kan vandra genom evigheten. Här finns både vandrare, kärlek, magiker som bryter regler, en äldre magiker som räddar befolkningen från en naturkatastrof, en yngre magiker som öppnar ögonen på de äldre magikerna, bland annat. 

Det är skönt att vandra i LeGuins dal, där allting är så långt ifrån samtiden man kan komma. Där jorden luktar starkt av odlade grödor, och upptäckarandan finns kvar. Där vad som helst kan hända. Men i sinom tid.

(In English)

Ursula K LeGuin  Tales from Earthsea  (2001)

LeGuin (1929-2018) is one of the world´s most acclaimed writers of fantasy and science fiction. Her influences are among others Virginia Woolf, J R R Tolkien, Virgil, Leo Tolstoy, the Bronte sisters, and with that knowledge one might be able to figure out how she writes. But the best way is to grab one of her books and read it, and be impressed… 

This book consists of a collection of short stories: The finder, Darkrose and diamond, The bones of the earth, On the High Marsh, Dragonfly and A description of Earthsea. 

The author describes solitude as something positive when she sees to that magic is something one learns by drawing yourself back in contemplation. The short stories are about wanderers, love, a magician that breaks rules, an older magician that saves the inhabitants from a natural disaster, a younger mage that opens the eyes of the older ones in an unusual way, among others.

It is lovely to walk in LeGuin´s valley, where everything is so far from the contemporary world as you can get. Where the soil smells strongly of vegetables and where the spirit of discovery still remains. Calmness and adventure, where anything can happen. But in due course.

Bokrecensioner/reviews Från/from USA

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: