Kerstin Thorvall – 2

Kerstin Thorvall  I skuggan av oron (1999)

Den här romanen börjar med Signes far Sigfrids död. Den skildrar mor- och dotterförhållandet där dottern (Thorvalls alter ego) är blyg och lätthanterlig, välanpassad kan man säga. En klumpig, lite rund flicka (enligt henne själv) med troskyldig blick på världen. Modern Hilma arbetar som lärare, och gifter inte om sig så hela hennes värld kretsar kring Signe och hennes välbefinnande, utbildningar, hälsa, vänner, och energiskt försöker Hilma avleda Signe från frestelsen till pojkar. Signe som bara läser romantiska böcker…

Thorvall (1925-2010) ger ett historiskt perspektiv från 20-talet och framåt och skriver angeläget. Det här är en serie böcker man kan sträckläsa (även om det rör sig om 1.270 sidor) och känna empati för Hilma och Signe, och se hur Signes uppväxt blir indoktrinerad under kristendomens inflytande att all njutning är synd, och hennes rädsla för att ha ärvt faderns fruktade manodepressivitet… 

(In English)

Kerstin Thorvall  In the Shadow of Anxiety (1999)

This novel begins with Signe´s father Sigfrid´s death. It portrays the mother- daughter relationship where the daughter (Thorvall´s alter ego) is shy and easy to handle, well-adjusted you might say. A clumsy, plump girl (according to herself) with a true-hearted gaze at the world. The mother Hilma is working as a teacher, and do not remarry so everything is about Signe and her well-being, education, health, friends and Hilma energetically tries to divert Signe from the temptation of boys. Signe who is just reading romantic novels…

Thorvall (1925-2010) gives a historical depiction from the twenties and further on in time, and she writes in an urgent way. It is a book volume one can read at a stretch (although it is about 1.270 pages altogether) and feel empathy for Hilma and Signe, and how Signe´s upbringing gets indoctrinated under the influence of Christianity that all pleasure is sinful, and Signe´s constant fear that she has inherited her father´s dreaded manic depression…

Bokrecensioner/reviews Från/from Sverige/Sweden

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: