Kerstin Thorvall – 3

Kerstin Thorvall  Från Signe till Alberte – kärleksfullt och förtvivlat (1999)

Hilma skickar Signe till Paris för att hon ska glömma en viss Lars-Ivar i den här romanen och naturligtvis gifter de sig ändå lite senare. Signe dyrkar honom och de känner släktskap med varandra, hon arbetar som modetecknerska och han är en aspirerande konstnär, men arbetar på ett tryckeri. Deras äktenskap är lekfullt i början men förändras när förste sonen föds. Signe känner inga moderskänslor, och det liknar förlossningsdepression som hon har fått, men på 40-talet fanns ingen diagnos för detta ännu. Signe blev helt enkelt kallad en dålig mor. Det minsta barnet, och de andra sönerna som kommer senare, tyr sig ofta till sin far. 

Det blir en nedåtgående spiral att läsa om deras äktenskap som varade i tolv år. Arbetsmässigt går det bra för Signe som får flera uppdrag av olika tidningar och får bevaka modemässan i Paris varje år. Hon älskar att teckna och får även beröm för texterna som hon skriver till sina bilder. Lars-Ivar kämpar med sitt måleri men blir inte omskriven som konstnär förrän flera år efter deras uppbrott. Deras äktenskap består av gräl och försoningar. Signe rymmer också hemifrån många gånger och de är båda otrogna mot varandra. 

Signe tycker inte om sig själv, hon gör revolt som vuxen, vilket naturligtvis drabbar hennes barn, och flera av hennes söner har också skrivit om hennes oförmåga att vara mor. Jag tror att Thorvall (1925-2010) led av svår psykisk ohälsa, delvis orsakad av samhällets syn på hur kvinnor skulle vara och uppföra sig…

(In English)

Kerstin Thorvall  From Signe to Alberte (1999)

Hilma sends Signe to Paris because she wants her to forget a certain Lars-Ivar in this novel, and of course they get married later on. Signe worships him and they feel kinship to each other, she works as a fashion designer and he aspires to be an artist, but works in a printing office. Their marriage is playful in the beginning, but changes when their first son is born. Signe does not feel any maternal love, and it resembles labour depression that she has got, but in the forties there was no diagnosis yet on this phenomena. Signe was considered a bad mother. The smallest child, and the other two that are born later, they often cling to their father. 

It becomes a downward spiral to read about their marriage, that lasted for twelve years. Signe is successful at work, and she gets several assignments for different magazines, she covers the fashion fair in Paris once a year. She loves to draw and even receives praise for the texts that comes with the drawings. Lars-Ivar struggles with his paintings but becomes a celebrated painter several years after their break-up. Their marriage consists of quarrels and reconciliations. Signe runs away from home now and then, and they are both unfaithful to each other. 

Signe does not like herself, she revolts as an adult, which of course affects her children, several of her sons has also written about her inability to be a mother. I think Thorvall (1925-2010) suffered from severe mental illness, partly caused by the society’s view on how women should be and act…

Bokrecensioner/reviews Från/from Sverige/Sweden

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: