Clarice Lispector – 1

Clarice Lispector Levande vatten  (2007)

Jag har längtat länge efter att läsa den här författaren, och jag blir inte besviken! Tvärtom, hon är ännu bättre än jag trodde. 

Lispector (1920-1977) föddes i en judisk familj i Ukraina. Ettåriga Clarice flyttade med föräldrarna till Brasilien. Hon förlorade sin mamma vid nio års ålder, gifte sig i 20-årsåldern med en diplomat och bodde i Europa och USA. Hon läste till advokat och jobbade både som journalist och författare. Lispector anses vara den skickligaste judiska författaren sedan Kafka. 

De första sidorna sitter jag bara och blir överväldigad av alla ord. En flygande matta av ord som man får stiga på. Ett kvinnligt jag skriver till en man som om hon skrev ett långt brev, men där upphör alla likheter med ett vanligt brev. Hela boken (127 sidor) är i ett enda stycke och det tangerar hela existensen och mer därtill. Hon skriver om målning, musik, djur, blommor, religion, att skapa sig själv… Allting.

Den här romanen är fragmentarisk men känns som en universell helhet. Man flyter med och de där händerna som sträcks ut till ens eget liv finns där, liksom till alla som läser den här. Här är det en författare som vill fånga ögonblicken, vill förstå livet in i minsta detalj, och följer gärna långa tankegångar. Den är inte kronologisk. Du kan börja läsa var som helst. Originell och filosofisk är ord som kommer till mig när jag tänker på den här författaren. 

”Jag ska berätta något för dig: jag håller på att försöka fånga den fjärde dimensionen av nu-ögonblicket som är så flyktigt att det inte längre är eftersom nu redan har blivit ett nytt nu-ögonblick som inte heller är längre.” 

”Jag vill dö med livet i behåll.” 

(In English)

Clarice Lispector  Living Water  (2007)

I have waited a long time to read this author. And I am not disappointed! On the contrary, she is even better than I thought she would be. 

Lispector (1920-1977) was born in a Jewish family in the Ukraine. One-year old Clarice moved with her parents to Brazil. She lost her mother by the age of nine, and she married in her twenties with a diplomat and lived both in Europe and the USA. She went to law school and worked both as a journalist and a writer. Lispector is considered to be the most skilful Jewish writer since Franz Kafka.

The first pages I just sit and get overwhelmed by all the words. A flying carpet of words to climb on. A female subject writes to a man like she is writing a long letter, but there every likeness to an ordinary letter cease to exist. The whole book (127 pages) is in one piece and it touches upon the whole existence, and even more than that. She writes about painting, music, animals, flowers, religion and to create yourself… Everything.

This novel is in fragments but it feels like a universal wholeness. You float along and those hands that stretches out to your own life is there, to all people that read this. Here is an author that likes to seize the moments, wants to understand life within the smallest details, and follows long lines or chains of thoughts. It is not in a chronological order. You can start to read anywhere. Eccentric and philosophical are words that come to me when thinking about this author.

”I will tell you something: I try to catch the fourth dimension of the present moment that is so transiently that its no longer is, because now has already became a new now-moment which no longer is anymore.” 

”I want to die with my life intact.”

Bokrecensioner/reviews Från/from Ukraina/Ukraine

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: