Neil Gaiman

Neil Gaiman  Coraline  (2002)

Den här novellen är skriven för barn, men är dessbättre även lite skrämmande för vuxna. Flickan Coraline, som bor i en av fyra lägenheter i ett gammalt hus tillsammans med sina föräldrar, är omgiven av bohemiska karaktärer, fröken Spink och fröken Kraft, och en man som har tama råttor i sitt hem. Men när hon hittar en nyckel till den tomma lägenheten i huset öppnar sig en parallell verklighet.

Allting känns nästan som hennes eget hem, möblerna, sakerna, men föräldrarna kallar sig ”den andra mamman” och ”den andra pappan,” och de ser annorlunda ut, med knappögon och svart hår som böljar. Coraline tycker det är lite spännande eftersom hon har nyligen haft det lite tråkigt hemma, men snart blir det mer hotfullt…

Man har Alice i underlandet i tankarna, men det här är en helt egen berättelse. Det känns som en mardröm eller en skräckteater, glidande konturer av skuggor, svarta råttor i flera storlekar, kroppsdelar och upplösta former. Boken har en solid fantasi-grund att stå på, eftersom Gaiman (f 1960) är världskänd för romaner och seriealbum inom både science fiction och fantasy. Vad som helst kan hända… 

(In English)

Neil Gaiman  Coraline  (2002)

This novella is written for children, but even better it is a little scary for grown-ups as well. The girl Coraline, who lives in one of four flats in an old house together with her parents, is surrounded by bohemian characters, miss Spink and miss Kraft, and a man who has tame rats in his home. But when she finds the key to the empty flat in the house a parallell reality opens up.

Everything feels almost like her own home, the furniture, the things, but her new parents call themselves ”the second mother” and ”the second father,” and they look different, with buttons instead of eyes, and with black hair that flows. Coraline thinks that this is a little exciting because she has recently had a boring time at home, but soon it will be more scary…

You have Alice in Wonderland in your thoughts, but this is a complete story of its own. It feels like a nightmare or a horror theatre, gliding lines of shadows, black rats in different sizes, body parts and dissolving forms. The book has a solid imagination basis to stand on, because Gaiman (b 1960) is world famous for his novels and graphic books within both science fiction and fantasy. Anything can happen…

Bokrecensioner/reviews Från/from England

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: