Anna-Karin Palm – 3

Anna-Karin Palm  Jaktlycka  (2014)

Kroppar, intimitet, och normer som omgärdar kvinnor är vad dessa tio noveller handlar om. Det börjar med en tonårsflicka i första novellen och när boken fortskrider blir de kvinnliga karaktärerna äldre, får barn, och i sista novellen är det ett äldre gift par som har sex med varandra, som är skildrat på ett så ömsint sätt… 

Kvinnor porträtteras i novellerna genom menssmärtor, möjliga graviditeter, småbarnsmamman, tonårsmamman, farlig sjukdom och ålderdom. Allt detta som påverkar kroppen, där du känner av ditt kroppsliga hölje. Kvinnan är så mycket kropp, så mycket förändras i hennes köttsliga inre genom hela livet. Kropp och själ. Sitter de ihop eller faller de isär? Som till exempel i den första novellen där tonårsflickan liksom faller ut från sin kropp när hon har sex. Att foga samman själ och kropp för att bli hel.

Men framförallt tycker jag att flickorna och kvinnorna i den här novellerna tillåts att vara människor, med sina skavanker, självtvivel, själviskhet och fokus på sin köttsliga lekamen. Fullkomliga i sin ofullkomlighet. 

(In English)

Anna-Karin Palm  Hunting Luck  (2014)

Bodies, intimacy, and norms that surrounds women, are the subjects of these ten short stories. It starts with a teenage girl in the first short story, and when the book proceeds the female characters become older, have children, and in the last short story there is an old couple that have sex together, which is described in such a tender way… 

Women and their bodies are portrayed in the short stories, among others through monthly period cramps, possible pregnancies, mother of a small child, mother of a teenager, mother with a dangerous disease and the couple that lived a whole life together. All these stages that affects your body, where you feel your bodily envelope. The woman is so much body, so much changes in her carnal interior through all her life. Body and soul. Do they hold together or do they fall apart? For example in the first novel where the teenage girl sorts of fall out from her body when she has sex. Try to put soul and body together to become a whole human being. 

But beyond all I think that the girls and the women in these short stories are allowed to be humans, with their defects, self doubts, selfishness and focus on their bodies. Perfect in their imperfection.

Bokrecensioner/reviews Från/from Sverige/Sweden

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: