Sara Stridsberg – 2

Sara Stridsberg  Beckomberga – Ode till min Familj  (2015)

Det finns ingen som kan skriva så oerhört vackert och ömsint om svåra ämnen som Stridsberg (f 1972). Hon låter de patienter som befinner sig inom de vita och gröna väggarna i mentalsjukhuset Beckomberga öppna sig och bli de ömtåliga och sargade människor av kött och blod som de egentligen är. De filosoferar om livet men deras öden förblir olösta. Patienterna är som frön i vinden, de är någonting i deras liv som liknar ett antikt drama, vad man än försöker uppnå blir slutet ändå oundvikligt. Fjättrade inne i sig själva. 

Jackie besöker sin pappa, Jim, på sjukhuset. Först liknar de vanliga besök men sedan blir hon en permanent gäst, som om livet innanför byggnaden är mer verkligt än livet utanför. Stridsberg går tillbaka i tiden när Jackie är tonåring, och senare i livet när hon är separerad och har en son. Vi får glimtar av Jims mor Vita, och andra som vandrat i Beckombergas korridorer, bland annat Olof Palmes mor som vistades där och som han besökte innan han åkte till Rosenbad för att arbeta. Och över alla patienter flyger rovfågeln Edvard Winterson, föreståndaren för hemmet som studerar patienterna ingående och griper in i deras liv på olika sätt…   

Författaren skriver fram stämningar, inre och yttre landskap, naturbeskrivningar som liknar tavlor. Romanen påverkar läsaren, både av medlidande för de trasiga själarna och för det följsamma och underbara språket som svävar mellan verklighet, poesi och tidens upphörande. 

Själslig surrealism.

(In English)

Sara Stridsberg  Beckomberga – Ode to my Family  (2015)

There  is no one who can write so extremely beautiful and tender about difficult subjects like Stridsberg (b 1972). She lets the patients who prove to be inside the white and green walls of the mental institution Beckomberga open up, and and become the vulnerable and lacerated people of flesh and blood that they really are. They philosophise about life but their destinies remains unsolved. The patients are like seeds in the wind, there is something in their lives that resembles a drama from the antiquity, whatever they try to achieve the end is still inevitable. Chained within themselves. 

Jackie visits her father, Jim, at the hospital. At first it resembles regular visits, but then she becomes a permanent guest, as if life inside the building is more real than the life outside.

Stridsberg goes back in time when Jackie is a teenager, and later in life when she is separated and has a son. We catch glimpses from Jims mother Vita, and others who have walked in the corridors of Beckomberga, among others the politician Olof Palme´s (1927-1986) mother who stayed there, and who he visited before he went to Rosenbad to work. And over all patients flies the bird of prey, Edward Winterson, the superintendent for the institution who scrutinises the patients and intervene in their lives in different ways…

The author writes mesmerising atmospheres, inner and outer landscapes, nature descriptions that resemble paintings.The novel influences the reader, both of compassion for the tattered souls, and the pliable and wonderful language that floats between reality, poetry and the ceasing of time.

Spiritual surrealism.

Bokrecensioner/reviews Från/from Sverige/Sweden

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: