Tove Jansson – 3

Tove Jansson  Resa med lätt bagage  (1987)

Jansson (1914-2001) är ett universalgeni, lika duktig konstnär, illustratör som skribent. Hennes noveller är förhållandevis korta, enkla, välskrivna och innehåller en stor människokännedom, vare sig hon skildrar kvinnor eller män. 

Den första novellen i samlingen består av flera beundrarbrev från en japansk flicka, ett land där mumintrollen var otroligt populära under 1990-talet (och säkert fortfarande är). När man läser flickans brev kan man ana sig till vad Jansson har svarat i sina brev till henne…

”Växthuset” är en underbar novell där en gammal onkel utan en egen familj får bo hos välvilliga släktingar och som dagligen besöker botaniska trädgården. Han tycker om att vara för sig själv, men en dag sitter det en annan äldre läsande man i växthuset… 

”Lustgården” utspelar sig i i Alicante i Spanien där Victoria, en professor som ska få bo ett tag hos sin guddotter. Men guddottern har i all hast lämnat Spanien för att närvara vid sin mors sjukbädd i Sverige, så Victoria får rå sig själv. Där upptäcker hon det vardagsnära Spanien, och hennes intresse för människor genom en kvinna som utmålas av alla som en mycket otrevlig människa, men varför?

I titelnovellen är det en man som tar avsked till sitt gamla liv och ger sig av mot okända mål med bara en väska i handen. Jag gillar den minimalistiska tanken, att allt man äger ryms i en väska (eller kanske två…) Boken uppmärksammar människor på resande fot, både i verkligheten och i sitt inre.  

(In English)

Tove Jansson  Travel with light luggage  (1987)

Jansson (1914-2001) is a universal genius, just as good as an artist, an illustrator as she is a a writer. Her short stories are proportionately short, simple, well written and contains a great deal of knowledge of human nature, whether she depicts women or men.

The first short story in the collection contains of several fan letters from a girl in Japan, a country where the moomin characters were very popular in the 1990s (and probably still are). When you read the girl´s letters you can imagine what Jansson has answered in the letters she wrote to the girl… 

”The greenhouse” is a wonderful short story where an old uncle without a family of his own get to stay by benevolent relatives, and he pays a daily visit to the botanical garden. He likes to be by himself, but one day another old man is sitting in the greenhouse reading… 

”The Garden of Eden” takes place in Alicante in Spain where Victoria, a professor who will stay a while with her goddaughter, but her goddaughter has in a hurry left Spain to attend to her mother´s sickbed in Sweden, so Victoria is left by herself. There she discovers the everyday life in Spain, and her interest for people through a woman who is considered to be very rude, but why? 

In the title short story there is a man who says goodbye to his old life and is heading to unknown goals, with just one suitcase in his hand. I like the minimalist idea that everything you own fits in one bag (or two maybe…)

The book draws attention to people on the move, both in reality and in their interior. 

Bokrecensioner/reviews Från/from Finland

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: