Adrienne Rich

Adrienne Rich  The Dream of a Common Language  (1978)

Essensen av livet. I stunden. De här orden kommer till mig när jag läser den här tunna men otroligt underbara lyriksamlingen. Den är skriven 1974-1977 men jag upplever den som tidlös, även om en av dikterna är dedikerad till en kvinnlig bergsklättrare som dog 1974.

Rich (1929-2012) var en amerikansk universitetslärare, gift med tre barn, men blev intresserad av antikrigs-organisationer och feminist aktivism. I mitten av sjuttiotalet separerade hon från sin man och flyttade ihop med en kvinna, författaren Michelle Cliff (1946-2016). 

Det är så mycket kärlek och eftertanke som genomsyrar dikterna, men också tankar om kön, orättvisor, moderskap. Rich kanske befinner sig på toppen av ett berg, spanar och visualiserar, vänder sig till de som vill lyssna. Det känns som om hon också befinner i ett mysigt hus som utvidgar sig hela tiden. Känslomässigt. Man blir styrkt som läsare av denna ljuvliga ordström. Cheryl Strayed måste också ha känt detta. Kvinnan som gick igenom en djup livskris, och bestämde sig för att vandra The Pacific Crest Trail i USA (läs om Wild tidigare i bloggen). Hon hade bland annat denna bok med sig. Då jag läste Strayed´s bok ”Wild” bestämde jag mig för att också läsa Rich. Nu ligger The Dream of… kvar på mitt nattduksbord, och jag läser små stycken i den då och då.

(In English)

Adrienne Rich  The Dream of a Common Language  (1978)

The essence of life. In the moment. These words come to me when I read this thin but incredibly wonderful poetry collection. It is written in 1974-1977 but I experience it as timeless, even if one of the poems is dedicated to a female climber that died in 1974.

Rich (1929-2012) was an American university teacher, married with three children, but became interested in anti war organisations and feminist activism. In the middle of the seventies she separated from her husband and moved together with a woman, the author Michelle Cliff (1946-2016).

There is so much love and reflection that permeate the poems, but also thoughts about gender, injustice and motherhood. Rich maybe finds herself on top of a mountain, gaze and visualise, turns to the ones that want to listen. It feels also like she is in a cosy house that extends all the time. Emotionally. One gets strengthened as a reader by this lovely stream of words. Cheryl Strayed must have felt that too. The woman who went through a deep life crisis, and decides to hike the Pacific Crest Trail in the USA (read about Wild earlier in the blog). She had among others this book with her. When I read Strayed´s book Wild I also decided to read Rich. And now The Dream of… is still on my bedside table, and I read small parts of it now and then.

Bokrecensioner/reviews Från/from USA

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: