Christoffer Carlsson

Christoffer Carlsson  Den Osynlige Mannen från Salem  (2013)

Författarparet Sjöwall/Wahlöö är en av Carlssons (f 1986) största förebilder och det märks i romanen, bland annat vissa likartade namn och det socialrealistiska temat, men författaren gör något alldeles eget. Carlsson är uppvuxen med deckare och är dessutom kriminolog, vilket borgar för mycket faktakunskap som är till nytta när man ska skriva om polisiärt arbete och om brottslingars psykologi. 

I samma lägenhetskomplex som polisen Leo Junker bor blir en prostituerad mördad, i ett härbärge för Stockholms hemlösa. Samtidigt får vi följa Junker tjugo år tillbaka i tiden, då han bodde i Salem och hans relationer till vännen John och hans syster Julia. Letandet efter gärningsmannen leder bara till fler avvikande vägar, fler grenar på trädet. Som om mördaren hade en osynlig mantel över sig. En krypande obehaglig känsla och stämning infinner sig för läsaren, när Salem osar av gryende våldshandlingar. 

Författaren flörtar lite med amerikanska deckare, den ensamme detektiven som behöver kvinnlig tröst till exempel. Lite klichéer finns det, och dem hade jag gärna varit utan. Den är också lite för lång och skulle kunna kortas ned. Men språket är mycket bättre än det som är brukligt i deckare. Det finns hopplöshet och osäkerhet både hos poliser och brottslingar, mycket bra beskrivet. Dialogen är otroligt bra och träffsäker, karaktärernas personlighetsdrag mejslas ut i diskussionerna. Miljöbeskrivningarna är suggestiva och stämningsskapande. Boken tilldelades glasnyckeln för bästa svenska kriminalroman 2013. 

(In English)

Christoffer Carlsson  The Invisible Man from Salem  (2013)

The authors Sjöwall/Wahlöö serve as one of Carlssons´ (b 1986) greatest writing models, and it is noticeable in this novel, among others certain similar names and the social realism theme, but the author creates something that is his own. Carlsson has grown up with detective novels and furthermore he is a criminologist, which guarantee for factual knowledge which comes in handy when writing about police work and the psychology of criminals. 

In the same block of flats where the police Leo Junker lives, a woman is murdered in a shelter for homeless in Stockholm. At the same time we get to follow Junker twenty years back in time, when he lived in Salem and his relations to the friend John and his sister Julia. The search for the perpetrator of the crime just leads to more divergent roads, more branches on the tree. As if the murderer has an invisible cloak. A crawling, unpleasant feeling and atmosphere appears tot the reader, when Salem smells of breaking acts of violence. 

The author flirts a little with American detective stories, the lonely police that needs a woman’s ´s comfort for example. Some clichés, and I could have done without that. The novel is also a little too long, it could be abbreviated. But the language is much better than what is common in detective novels. There are hopelessness and insecurity in the police force and in the criminal minds, very good depicted. The dialogue is incredibly good at hitting the mark. The characters´ personal traits are chiselled out in the discussions. The portrayal of the setting is suggestive and atmospheric. Carlsson received the Glass Key for best Swedish criminal novel in 2013. 

Bokrecensioner/reviews Från/from Sverige/Sweden

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: