Kristina Sandberg – 3

Kristina Sandberg  Liv till varje Pris  (2014)

Det här är den tredje och avslutande delen om hemmafrun Maj, född 1918, generationen som fostrade fyrtiotalisterna. Men det är fortfarande lika intressant och gripande att läsa om henne, hennes man Thomas stora släkt, de lever mitt i livet, blir sjuka, släktingar dör, barn växer upp. I allt det vardagliga tickar tiden och ofta tänker jag på hur Tjechovs dramer är skrivna, just det faktum att vi är instängda i oss själva, ofta talar vi till varandra istället för att tala med varandra… (och ibland inte alls talar med varandra…

Maj försöker förstå sin omgivning inkapslad i hemmafrurollen, som för övrigt ingick i Folkhemmet, det moderna tidsbygget att organisera medborgarna, att männen skulle förvärvsarbeta och kvinnorna skulle arbeta hemma och bidra till samhällsbygget genom att fostra den nya generationen. Att det till och med fanns husmorsböcker om hur ofta det skulle dammas, torkas golv, baka en kaka på det rätta sättet, att inte ta upp bebisen när den skrek, den kunde ju bli bortskämd… 

Att lära känna Maj i tre böcker är som ett tidshopp bakåt, och den starka nuet-känslan böckerna igenom gör det här till en historisk insats att uppmärksamma kvinnorna som arbetar i det fördolda, de som bär upp sin familj.

(In English)

Kristina Sandberg  Life at any Cost  (2014)

This is the third and conclusive part about the housewife Maj, born in 1918, the generation that raised the children born in the forties. But it is still just as interesting and touching to read about her, her husband Thomas´ big family of relatives, they live in the middle of life, they get ill, relatives die, children grow up. In the everyday life the time is ticking on and often I think about how Chekhov’s dramas are written, just the fact that we are enclosed within ourselves, and often we speak to each other instead of with each other… (and sometimes not talking to each other at all…)

Maj is trying to understand her surroundings encapsulated in her house wife role, besides it was a part of the Swedish Welfare State, the modern building at that time, to organise the citizens so the men should be gainfully employed, and that women should stay at home and contribute to build the new society by bringing up the new generation. And that housewife-books predicted how often you should dust, clean the floors, bake a cake the right way. To not pick up the baby from the bed when it was screaming, it could be spoilt…

To get to know Maj in three books is to take a leap backwards in time, and the strong feeling of the present the books through makes this a historical contribution to notice the women who work in the secret, to carry their family…

Bokrecensioner/reviews Från/from Sverige/Sweden

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: