Tove Jansson – 4

Brev från Tove Jansson (urval och kommentarer av Boel Westin och Helen Svensson)

När jag läst dessa brev från Tove Jansson (1914-2001) i över fyrahundra sidor blir jag så upprymd och glad. Tove levde sitt liv på sina egna villkor, hon jobbade hårt både med måleri, författande och mumintrollen i Helsingfors, trivdes med familj och vänner omkring sig, och i den finländska skärgården, på Bredskär och Klovharun, som tillhör ögruppen Pellinge längst ut i Borgå skärgård i Finska viken.  

Breven är i urval av Westin, litteraturprofessor, och Svensson, tidigare litterär chef på Schildts förlag, var vänner till Tove, och deras kommentarer i boken hjälper till att både förstå tidsandan och människorna hon skriver till. Tove skrev brev till familjen (mor Ham, far Faffan, bröderna Lars och Per Olov), Eva Konikoff (väninna), Atos Virtanen (pojkvän), Vivica Bandler (flickvän), Tuulikki Pietilä (sambo), Signe Hammarsten Jansson (Ham, Toves mamma), Maya Vanni (väninna) och Åke Runnquist (förläggare, Bonniers förlag). 

Väninnorna var hon förtroliga med, bland annat skrev hon till Konikoff 1941 att hon genomskådat männen, och inte vill producera kanon-föda (föda barn som blir soldater). Politikern Virtanen skulle hon gifta sig med men kärleken till kvinnor var starkare, bland annat förhållandet till regissören och teaterchefen Bandler. Pietilä, grafikern och konstläraren, blev hennes stora kärlek, de träffades 1955 och levde samman till Toves död 2001. De delade lusten till konsten, skrattade åt samma saker och reste ut i världen tillsammans. Många av mumin-figurerna som Tove skapade hade hon mött i verkligheten, till exempel var Tofslan Tove själv och Badler var Vifslan, Snusmumriken var Virtanen, och Pietilä var Tooticki!

(In English)

Letters from Tove Jansson (selected letters and comments by Boel Westin and Helen Svensson)

When I read these letters from Tove Jansson (1914-2001) for over 400 pages I get so exhilarated and happy. Tove lived her life on her own terms, she worked hard both with painting, as a writer, and with the moomin trolls in Helsinki, she enjoyed having family and friends around, and in the Finnish archipelago, on Bredskär and on the island Klovharun, which belongs to the archipelago of Pellinge at the far end of Borgå archipelago in the Gulf of Finland. 

The selected letters by Westin, professor of literature, and Svensson, formerly literary head of Schildt´s publishing house, is a help both to understand the spirit of the different times and the people she writes to. Tove wrote letters to her family (mother Ham, father Faffan, her brothers Lars and Per Olov), Eva Konikoff (friend), Atos Virtanen (boyfriend), Vivica Bandler (girlfriend), Tuulikki Pietilä (wife), Signe Hammarsten Jansson (Ham, Tove´s mother), Maya Vanni (friend) and Åke Runnquist (publisher, Bonnier´s publishing house).

She was close to her friends, among others she wrote to Konikoff in 1941 that she sees through men, and she did not want to produce food for canons (have babies that become soldiers). The politician Virtanen was a husband-to-be, but the love for women was stronger, among others the relationship with the director and theatre manager Badler. Pietilä, the graphic arts designer and art teacher, became her big love, they met in 1955 and lived together until Tove died in 2001. They shared the interest and work for art, laughed at the same things, and traveled out in the world together. Many of the moomin characters that Tove created she had met in reality, for example Tofslan was Tove herself and Badler was Vifslan, Snusmumriken was Virtanen, and Pietilä was Tooticki!

Bokrecensioner/reviews Från/from Finland

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: