Linda Boström Knausgård – 1

Linda Boström Knausgård  Helioskatastrofen  (2013)

Denna tunna bok (99 sidor) handlar om tolvåriga Anna som upplever att hon klyvs och föds ur sin fars huvud, som gudinnan Athena i full rustning föddes ur guden Zeus huvud. Annas far har schizofreni och hon får bo hos en fosterfamilj som är medlemmar i pingstkyrkan.

Efter att ha brutit ihop i kyrkan kommer hon i kontakt med vården. Anna upplever tillvaron i skiftningar, ljus, mörker och dofter. Hon är skör och utlämnad till andra människors välvilja. Hennes fosterfamilj säger att de älskar henne, men de är så långt ifrån varandra, även om hon tycker om dem. Förståelsen finns inte där, gapet mellan människor är större än en ravin. 

”Jag var utklädd till mig själv, men själv var jag någon helt annanstans.” 

Hon skriver små lappar till sin far, längtar bara efter honom. Det är en hjärtskärande bok och språket är både poetiskt och enkelt, författaren (f 1972) skriver med en insikt utöver det vanliga om psykos, vilket tilldelade henne Mare Kandre-priset för den här boken.

(In English)

Linda Boström Knausgård  The helios catastrophe  (2013)

This thin little book (99 pages) is about twelve year old Anna who experiences that she cleaves and is born out of her father´s head, like the goddess Athena in full armour was born out of her father, the god Zeus´ head. Anna´s father has schizophrenia and she gets to live with a foster family that are members of the Pentecostal Movement.

After a breakdown in the church she is brought to a mental institution. Anna experiences the existence in different shifts, light, darkness and scents. She is fragile and surrendered to other peoples´ benevolence. Her foster-parents say that they love her, but they are far from each other, even if she likes them. The understanding is not there, the gap between humans is bigger than a ravine. 

”I was dressed up by myself, but I was somewhere completely different”.

Anna writes small notes to her father, she longs for him. It is a heartbreaking novel and the language is both poetic and simple, the author (b 1972) writes with an insight beyond the ordinary about psychosis and she was awarded the Mare Kandre Prize for this novel.

Bokrecensioner/reviews Från/from Sverige/Sweden

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: