Scarlett Thomas – 4

Scarlett Thomas  The Seed Collectors  (2016)

I början av boken finns en bild på ett släktträd där alla personernas namn har anknytning till växter. Allt börjar med begravningen av Oleander, en kvinna som efterlämnar ett spa-center med växthus i arv. Samtliga arvtagare får frökapslar, som både skänker insikt men kan också vara dödliga. Karaktärernas privatliv skildras, bland annat deras problem med övervikt, ätstörningar, äktenskapsrelationer, och släktingar som försvunnit och att det möjligen har med växter att göra… 

Det positiva med den här boken är Thomas (f 1972) litterära svall av ord, hon kan hålla igång flera karaktärer samtidigt, och mejsla fram deras egenheter, deras familjeliv. Boken är lättläst, och samtidigt spännande. En annan värld än verkligheten skymtar, och det är då det gnistrar till. Ett stort problem med den här boken är hur sex skildras. Det är oftast på ett aggressivt och våldsamt sätt, vilket tynger boken på ett negativt sätt. Det förstör mycket av intrigens intentioner, och som läsare känner man inte så mycket för karaktärerna, det kan gå dåligt för dem och man bryr sig inte nämnvärt. Om det magiska draget som Thomas flirtar med hade fått breda ut sig mer så hade det blivit en bättre bok. 

(In English)

Scarlett Thomas  The Seed Collectors  (2016) 

In the beginning of the book there is a picture of a family tree where the name of each person has a connection to plants. Everything starts with the funeral of Oleander, a woman who leaves a spa centre and a green house as a heritage. All the heirs get seed pods, the seeds can both give enlightenment or even be deadly. The characters` private lives are portrayed, among others their problems with over weight, eating disorders, marriage relations, and relatives that have disappeared and it might have to do with plants…

The positive with this book is Thomas´ (b 1972) ability to a literary flow of words, she can keep many characters going on at the same time, and chisel out their peculiarities, their family lives. The book is easy to read and at the same time it is exciting. Another world besides reality is beginning to glimpse, and that is when it starts to glitter. A huge problem with this book is  how sex is portrayed, it is often in an aggressive and violent way, which makes the novel heavy in a negative sense. That fact destroys much of the plot´s intentions, and as a reader you do not feel especially much for the characters, they might mess their lives up, and you do not care much. If the magic feature that Thomas is flirting with in this novel had a bigger part, it would have been a better novel. 

Bokrecensioner/reviews Från/from England

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: