Jan Nevelius

Jan Nevelius  Vaken vila  (2013)

Och nu en bok om hur man sköter sitt innersta jag. Omslaget andas harmoni med japanska tecken på flera ställen och det är så enkelt vackert. Avskalat. Nevelius (f 1964) är en aikido-lärare och föreläsare som har bott i Japan under flera perioder i sitt liv. Författaren beskriver hur man genom att vara samlad, avslappnad, rätt andning och med stillhet kan nå den vakna vilan som vi människor behöver för att komma till ro varje dag. De fysiska övningarna som man kan göra för att nå detta är enkla och kan göras av vem som helst. Hela boken andas ro och jag önskar att det var lättare att stänga av yttervärlden än det är… 

Vilande närvaro utan prestation bör vi praktisera en kvart om dagen anser Nevelius, och att vara vaken är att vara uppmärksam, närvarande och medveten om vad som händer i oss själva och runt oss själva. Att själva rörelsen i vissa övningar gör oss närvarande i nuet genom kroppen, menar författaren och föreslår dans, bågskytte eller handarbete för att öka nu-närvaron i kroppen. 

(In English)

Jan Nevelius  Awaken Rest  (2013)

And now a book on how you take care of your inner self. The cover breaths harmony with the Japanese signs on several places in the book and it is so simply beautiful. Peeled off. Nevelius (b 1964) is a teacher of aikido and a lecturer who has lived in Japan in many periods of his life. The author describes how you by being composed, relaxed, have the right breathing and in tranquility can reach the awaken rest, as we people need to get to calmness everyday. The physical practises that one can do to reach this is simple and can be made by anyone. The whole book is breathing calmness and I wish it was easier to cut off the outer world then it really is… 

To rest in the presence without performance is something we ought to practise a quarter of an hour a day, Nevelius considers, and to be awake is to be attentive, present and aware of what happens inside ourselves and outside ourselves. That the movement itself in certain practises makes us present in the nowness through the body, thinks the author and suggests dancing, archery and knitting to increase the now-presence in the body.

Bokrecensioner/reviews Från/from Sverige/Sweden

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: