Märta Tikkanen

Märta Tikkanen  Århundradets kärlekssaga  (1978)

Kvinnan som skriver den här diktromanen är rasande men samtidigt analyserande. Den är skriven under 70-talet men känns tyvärr fortfarande aktuell. Märta (f 1935) var gift med den gravt alkoholiserade finske författaren Henrik Tikkanen mellan 1963-1984 då han avled i leukemi.

Tikkanen skrev den här för att överleva vardagen med en man som drack kopiöst, var otrogen, och till och med slog henne en gång… Det kan vara svårt att förstå att hon inte lämnade honom när verkligheten bestod av att ha allt ansvar för de fyra barnen, hemmet, arbetet på en skola, skriva böcker och samtidigt ta hand om sin icke fungerade man, men det fanns en djup kärlek mellan dem, har Tikkanen berättat om i intervjuer.

Men: hur kan en man behandla sin fru på detta sätt, glömma bort att hon är en människa av kött och blod med egna känslor och behov? Författaren ger intryck att vara en mycket stark kvinna och det är precis det som lyser igenom texterna som ofta träffar en i mellangärdet. Drabbande läsning. 

(In English)

Märta Tikkanen  The Love Story of the Century  (1978)

The woman who writes this lyrical novel is furious but at the same time analysing. It is written in the 1970s but unfortunately still feels up to date. Märta (b 1935) was married to the gravely alcoholic Finnish author Henrik Tikkanen between 1963-1984 when he died from leukaemia.

Tikkanen wrote this to survive the everyday life with a man who drank heavily, was unfaithful, and even hit her once… It can be difficult to understand that she did not leave him when reality consisted of having all responsibility for the four children, the home, her work at school, write books and at the same time take care of her dysfunctional man, but there was a deep love between them, Tikkanen has talked about that in interviews.

But: how can a man treat his wife this way, forget that she is a human being of flesh and blood with feelings and needs of her own? The author gives the impression of being a very strong woman and that is exactly what shines through the texts that often hits you in the diaphragm. Affective reading. 

Bokrecensioner/reviews Från/from Finland

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

1 kommentar Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: