Marie Hermanson – 2

Marie Hermanson  Skymningslandet  (2014)

Martina, som tröttnat på sitt jobb som vikarierande hotellstäderska, träffar sin gamla kompis Tessan igen, och följer henne till Glimmenäs herrgård, där almanackan fortfarande visar 1943 när den åldrade ägaren Florence fastnade i det förflutna som nittonåring. På herrgården arbetar Tessan som husa, men det är som i en film, Florence lever utanför samhället och vill att de anställda ska bära fyrtiotals-kläder, duka för osynliga gäster och upprätthålla en sfär av förgången tid. Martina blir Florences assistent, de ungdomar som kommer till gården får alla bli delar av en tjänstestab. En tonårsflicka på rymmen får en fristad på gården, och två killar med osäkra inkomster ansluter sig också till gruppen.

Hermanson (f 1956) skriver med lätt hand på ett spännande sätt, använder naturen för att beskriva det trolska och samtidigt instängda livet på gården. Framför allt skildrar författaren hur svårt det kan vara för unga idag att bygga en framtid när jobben är begränsade, bostäderna alldeles för dyra, och att en universitetsutbildning kan ha ringa betydelse. Ungdomarna har alla på ett eller annat sätt tappat tron på samhället och de händelser som sätts i rullning är utom kontroll. Romanen är som en form av modern grekisk tragedi, vägen fram till det obönhörliga slutet är spännande och tragisk på samma gång.

(In English)

Marie Hermanson  Twilight Zone  (2014)

Martina, who is fed up with her temporary work as a hotel maid, meets her old friend Tessan again, and joins her to Glimmenäs manor-house, where the calendar still points at 1943 when the ageing owner Florence got stuck in the past as a nineteen year old. At the manor Tessan works as a maid, but it is like in a movie, Florence lives outside society and wants her  employees to wear clothes from the forties, make the table for invisible dinner guests and maintain a sphere of times past. Martina becomes Florence´s assistant, the young people who come to the house can all become part of a service staff. A teenage girl on the run gets a refuge on the manor, and two guys with insecure incomes also join the group.

Hermanson (b 1956) writes with a light touch in an exciting way, uses the nature to describe the bewitching and at the samt time enclosed life at the manor. Above all the author portrays how difficult it is for young ones today to build a future when the works are limited, when the housing is far too expensive, and that even a university exam may have a minor signification. The youths have all, in one way or another, lost their faith in society and the events that are set in motion are out of control. The novel is a form of modern Greek tragedy, the way to the inexorable end is thrilling and tragic at the same time.

Bokrecensioner/reviews Från/from Sverige/Sweden

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: