Ebba Witt-Brattström – 1

Ebba Witt-Brattström  Århundradets kärlekskrig  (2016)

Litteraturprofessorn och feministen Brattström (f 1953) har skrivit en punktroman, en sorts blandning mellan prosa och lyrik. Som läsare är det som att befinna sig i en skärseld, eller på ett slagfält, dimmigt av krutrök… Brattström skilde sig från sin förra man Horace Engdahl 2014, men kvinnan och mannen i boken är ändå ett fiktivt par, i hur hög grad detta är sanningen om deras äktenskap vet ingen utom kontrahenterna. Det här är den första romanen för Brattström som bland annat har skrivit om författarna Moa Martinson och Edith Södergran (oerhört bra böcker, läs dem!). 

Romanen är välkomponerad och mellan de hätska orden paret emellan finns många citat från böcker, sånger, operor som fyller upp texten till någonting mer än bara ett verbalt flöde. Men den tragiska aspekten är närvarande, att kärleken och tilliten som en gång fanns har förvandlats till små smulor som parterna sopar bort med vinden. Både kvinnan och mannen i boken får komma till tals, det skymtar fram en försoning som dock utmynnar i intet. Det är som om paret kommit till den yttersta gränsen, när de sagt de värsta okvädningsorden finns ingen väg tillbaka…

(In English)

Ebba Witt-Brattström  The Love War of the Century  (2016)

The professor of literature and feminist Brattström has written a dot novel (strange translation I know!), a sort of blend between prose and poetry. As a reader it is to find yourself in an ordeal, or in a slaughter field, foggy of gunpowder smoke… Brattström and her former husband Horace Engdahl had a divorce in 2014, but the woman and the man in the book are still a fictitious couple, on how high level this is the truth about their marriage no one knows except for the two involved. This is the first novel for Brattström but she has, among others, written about the authors Moa Martinson and Edith Södergran (extremely good books, read them!).

The novel is well composed and between the spiteful words between the couple there are many quotations from books, songs and operas that make the text to something more than just a verbal flow. But the tragic aspect is present, that the love and trust that once was there has transformed into small crumbs that the couple sweep away with the wind. Both the woman and the man get to speak up, you catch a glimpse of a reconciliation but it comes to nothing. It is as if the couple has reached the extreme limit, when they said the words of insult there is no way back…

Bokrecensioner/reviews Från/from Sverige/Sweden

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: