Hilary Mantel

Hilary Mantel   Skuggan av ett liv  (2003)

Författaren (1952-2022) föds som första barnet i en familj i Derbyshire, får senare två bröder och skammen smyger sig på när modern träffar en ny man, och Mantels far fortfarande har ett rum i samma hus… 

Mantel vandrar i sina minnen, från det allra första när hon blir fotograferad av sin mamma sittandes i barnvagnen, men ett minne stannar och det är när författaren som sjuåring leker i trädgården i Brosscroft där familjen bor; hon ser en skuggliknande fasa stor som en två-åring, inga ljud, inga konturer, men som kommer närmare… Författaren drabbas av endometrios, blir felbehandlad med psykofarmaka i flera år, vilket ökar värk och smärta, gör henne infertil och förändrar hennes kroppshydda från en tanig flicka till en rundhyllt kvinna. Men Mantel tar revansch, hon är en iakttagare av rang som bearbetar sina intryck från småbarnsåren och uppåt och däri finns fröet till en författare, via schackspel, makthierarkin i skolan, relationerna i hemmet, till andra människor…  

Jag fascineras av hennes härliga metaforer och ovanliga formuleringar. Flera gånger inflikar hon att det är ganska befängt att skriva om sig själv. Inte nog med att hon är en författare av prisbelönade historiska romaner, hon har också god insikt om sitt eget liv och skrivande…

(In English)

Hilary Mantel  Giving up the Ghost  (2003)  

The author (1952-2022) is born as the first child in a family in Derbyshire, she will later have two brothers and shame is sneaking in when her mother meets another man, and Mantel´s father still has a room in the same house…

Mantel wanders in her memories from the very first when she gets photographed by her mother sitting in a pram, but a memory stays and that is when the author as a seven year old plays in the garden in Brosscroft where the family live; she sees a horror like shadow big as a two year old, no sounds, no outlines, that reaches closer… The author catches endometriosis, she gets a wrong treatment with psycho pharmaceuticals for several years which increases ache and pain, makes her infertile and changes her body from a thin girl to a chubby woman. But Mantel takes her revenge, she is an extraordinary observer who processes her impressions from childhood and forward, and there lies the seed to an author, through games of chess, the power hierarchy at school, the relations to relatives at home, to other people… 

I am fascinated of her lovely metaphors and unusual formulations. Several times Mantel inserts that it is quite preposterous to write about yourself. It is not enough that she is a prize winning author, she has good insight about her own life and the writing too…

Bokrecensioner/reviews Från/from England

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: