Kim Thúy Mân

Kim Thúy  Mân  (2013)

Thúy (f 1968) är från Vietnam, bor i Kanada dit hon kom som båtflykting vid tio års ålder. Hon har bland annat arbetat som krögare, därav alla lustfyllda beskrivningar av konsten att tillaga mat, de rätta kryddorna och örterna, hur grönsakerna ska behandlas på bästa sätt.

Det asiatiska sättet att betrakta världen finner sin väg i litteraturen. Boken är uppbyggd med små anekdoter, om språk, om kärleksfull matlagning, och hur asiatiska kvinnor behandlas av västerländska män, och vad som kan hända om en kvinna inte känner sin man tillräckligt väl… Vietnameser delar sin historia, där krig har härjat och skapat en viss typ av beteende, att böja sig, att bistå varandra i nöd, som Thuy skildrar på ett poetiskt och intagande sätt. 

(In English)

Kim Thúy  Mân  (2013)

Thúy (b 1968) is from Vietnam, she lives in Canada where she came as a boat refugee at the age of ten. She has, among other jobs, worked as a restaurant keeper, because of all the pleasurable descriptions of the art of cooking, the right spices and herbs, how to treat the vegetables in the best way.

The Asian way of looking at the world finds its way into literature. The novel is structured by small anecdotes, about language, about affectionate cooking, how Asian women are treated by Western men, and what can happen if a woman does not know her own husband well enough… The Vietnamese people share their history, where war has ravaged and created a certain type of behaviour, to bend, to help each other in necessity, that Thuy portrays in a poetic and captivating way.

Bokrecensioner/reviews Från/from Kanada/Canada Från/from Vietnam

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: