Roxane Gay

Roxane Gay  I vilt tillstånd  (2016)

Jag är nervös, som på nålar när jag läser den här boken. Huvudkaraktären Mireille Jameson blir kidnappad av flera män, när hon, hennes man Michael och deras lille son Christoph är på väg till stranden i Haiti. De är på besök hos hennes förmögna föräldrar, i ett land där skillnaden mellan de välbeställda och de fattiga är mycket stor. Mireille blir instängd i ett litet, hett rum och blir sedan systematiskt utsatt för övergrepp, både sexuellt och misshandlad, torterad av sju män. Och det dröjer tretton dagar innan hon slipper ut, först då betalar hennes far lösensumman som kidnapparna har begärt…

Författaren (f 1974) rör sig mellan olika tidsplan, Mireilles vidriga belägenhet i fångenskap och hennes tidigare normala liv via minnen. Gestaltningen är oerhört bra, dialogerna är autentiska, det är hjärtskärande hudnära skildrat, och det blir aldrig spekulativt. Romanen handlar om etnicitet, skillnader mellan skriande fattigdom och måttlöst överflöd och dess konsekvenser, och könsskillnader, att det ofta är kvinnor som får lida när män vill hämnas på varandra. 

Mireilles återskapande av sig själv påbörjar när hon kommer ut. En resa som är både gravt traumatisk och känsloladdad, att lära sig lita på människor igen. Och kroppen som blivit permanent skadad… Gay bor i USA, är universitetslärare och skriver i New York Times. Författaren blev själv utsatt för en gruppvåldtäkt vid tolv års ålder, denna bok kanske är ett sätt att bearbeta hennes egna minnen.

(In English)

Roxane Gay  An Untamed State  (2016)

I am nervous, being on pins and needles when reading this book. The main character Mireille Jameson is kidnapped by several men, when she, her husband Michael and their little son Christophe are heading for the beach in Haiti. They are visiting her rich parents, in a country where the difference between the wealthy and the poor is very big. Mireille gets shut in in a small, hot room and becomes systematically abused, both sexually and mistreated, tortured by seven men. And it will take thirteen days before she slips out, not until then her father pays the ransom that the kidnappers have asked for…

The author (b 1974) divides between two levels in time, Mireille´s horrid situation as a prisoner, and her earlier normal life through memories. The creation is tremendously good, the dialogues authentic, it is  heartbreaking skin close depicted, and it never becomes speculative. The novel is about ethnicity, differences between glaring poverty and immoderately affluence and the consequences that follows, and gender differences, that it is often women who suffer when men are taking revenge on each other. Mireille´s self-creation begins when she comes out. A journey that is gravely traumatic and emotionally charged, to learn to trust people again. 

Gay lives in the USA, she is a university teacher of English and she writes in The New York Times. The author herself was exposed to a gang rape at the age of twelve, maybe this book is a way to process her own memories…

Bokrecensioner/reviews Från/from USA

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: