Bodil Malmsten – 2

Bodil Malmsten  Hör bara hur ditt hjärta bultar i mig (2006)

En loggbok, en dagsläge-berättelse eller vad man ska kalla det, den här boken som Malmsten (1944-2015) har skrivit. Hon sitter vid datorn i sitt hus i Finistere, Frankrike (bodde där mellan 1999-2008, sedan i lägenhet i Saint Nazaire, Frankrike mellan 2008-2010), skriver om dagsfärska franska nyheter, tv-serier, och författarrollen. Man skrattmyser åt hennes ”husdjur”, mullvadarna som går bärsärk i trädgården och bygger tunnlar under hennes hus, hennes oförmåga att säga nej till litterära evenemang, vilket försätter henne i resesituationer som hon avskyr, men att bli uppmärksammad är att vara vid liv och väger tyngre! 

Jag funderar över hennes ensamhet, som är självvald, att den måste vara viktig för henne men också ha sina brister. Hon läser många författare: Miguel de Montaigne, Wislawa Szymborska, Orhan Pamuk, Werner Aspenström, Samuel Beckett, Marcel Proust, Vladimir Majakovskij, Michael Connelly, och favoriten framför andra: Thomas Bernhard. Mest män, bara en kvinna, ett faktum som hon också problematiserar, att röra sig i vita manliga författares världar.

Malmsten är analyserande, roande och som läsare förstår man att det viktigaste för henne i livet är att vara författare. Hon filosoferar om romaner som hon har i huvudet, i tankarna lever dem, men de blir inte skrivna… (hon har skrivit några romaner under årens lopp). Jag gillar hennes sarkastiska, snärtigt komiska sätt att beskriva verkligheten. Den vackra boktiteln är lånad från en dikt av poeten Wislawa Szymborska (1923-2012), som mottog nobelpriset i litteratur 1996.

(Is English)

Bodil Malmsten  Just hear how your heart pounders in me  (2006)

A log-book, a present situation-story or what you should call it, this book that Malmsten (1944-2015) has written. She sits by the computer in her house in Finistere, France (she lived there between 1999-2008, later in a flat in Saint Nazaire, France between 2008-2010), writes about fresh French news, tv-series, and the author-role. One laugh in a cosy way at her ”pets”, the moles that go berserk in her garden and build tunnels under her house, her inability to say no to literary events, which puts her in travel situations that she despises, but to be in the centre of attention is to be alive and weighs heavier!

I think about her solitude, which is self-chosen, that it has to be important for her but also has its flaws. She reads a lot of authors: Miguel de Montaigne, Wislawa Szymborska, Orhan Pamuk, Werner Aspenström, Samuel beckett, Marcel Proust, Vladimir Majakovskij, Michael Connelly, and the favourite among all: Thomas Bernhard. Mostly men, just one woman, a fact that she also problematises, to move in white male author´s worlds.

Malmsten is analysing, amusing and as a reader one understands that the most important in life for her is to be an author. She talks about novels she has in her head, they live in her thoughts, but they do not become written… (she has written a few novels through the years). I like her sarcastic, sharp funny way of describing reality. The beautiful book-title is borrowed from a poem of Wislawa Szymborska (1923-2012), who received the Nobel Prize in Literature in 1996.

Bokrecensioner/reviews Från/from Sverige/Sweden

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: