Patricia Highsmith

Patricia Highsmith  The Price of Salt or Carol  (1952)

Nittonåriga Therese jobbar på ett varuhus, tills den dag hon träffar den betagande Carol, som kommer in för att köpa en leksak till sin dotter. Therese börjar stalka henne, de blir vänner och beger sig ut på en road trip together. De blir förälskade men verkligheten hinner ikapp i många skepnader… 

Highsmith (1921-1995) skriver på ett skärskådande sätt, mycket realistiskt och psykologiskt trovärdigt. I afterword skriver författaren att det fanns ett frö till boken, då hon jobbade i ett varuhus efter att hon skrivit Främlingar på tåg (pris för bästa bok) som ännu inte hade blivit publicerad. En vacker, blond kvinna besökte varuhuset där hon jobbade och författaren blev yr. Hon gick hem och skrev en historia som blev The price of Salt, or Carol. Dagen efter fick hon vattkoppor och sade upp sig, och tillskrev att febern väckte kreativiteten i henne…

Highsmith skrev också böckerna om Tom Ripley, och hon blev tilldelad flera priser för sina arbeten.

(In English)

Patricia Highsmith  The Price of Salt or Carol  (1952)

Nineteen year old Therese is working in a ware house, until the day she meets the captivating Carol, who comes in to buy a toy for her daughter. Therese begins to stalk her, they become friends and they embark on a road trip together. They fall in love but reality catches up in many shapes…

Highsmith (1921-1995) writes in a scrutinising way, very realistic and psychological trustworthy. The author says in the afterword that there was a seed for the novel, when she worked in a ware house after she had written Strangers on a train (award for best novel) which had not yet been published. A beautiful, blond woman visited the ware house where she worked and the author became dizzy. She went home and wrote a story that turned out to The price of salt or Carol. The day after she caught chicken pox and left her notice, and she attributed that the fever aroused her creativity. 

Highsmith wrote many novels, among them the books about Tom Ripley, and she received many awards for her works. 

Bokrecensioner/reviews Från/from USA

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: