Ann Heberlein

Ann Heberlein  Jag vill inte dö jag vill bara inte leva  (2008)  

Heberlein (f 1970), lektor i etik och författare skriver om sin bipolära diagnos som hon fick redan i tjugoårsåldern. Hon vänder ut och in på sig själv, till synes en välanpassad, välklädd, högpresterande kvinna, gift med en präst och med tre barn. 

Två sidor av bipolär syndrom: hypomanin, då hon går på högvarv, kastar sig in i ohållbara situationer, är otrogen, köper saker hon inte behöver, men det är då kreativiteten står på topp. Och den andra sidan, depressionen, när hon inte orkar någonting, då det kan vara en börda bara att tvätta håret. Men mellan dessa utbrott kan det gå flera år. Heberlein berättar om sitt liv och nämner författare, Virginia Woolfs maniska pratande tre dygn i sträck (hon var också bipolär), nobelpristagaren Nelly Sachs som var patient på Beckomberga, hade ångest och paranoia, och en lång lista på kreativa människor som lidit av psykiska åkommor: lord Byron, Paul Celan, Osip Mandelstam, August Strindberg, Georgia O`Keefe, Michelangelo, Maxim Gorkij, Ezra Pound, Dylan Thomas och många fler… (jag gillar listor…) Språket är enkelt och rakt, en riktig bladvändare, och boken blev läst av många när den blev utgiven.

(In English)

Ann Heberlein  I do not want to die, I just do not want to live  (2008)

Heberlein (b 1970), lecturer of ethics and author, writes about her bipolar disorder as she got diagnosed in her twenties. She turns herself inside and out, apparently a well-adjusted, well dressed, overachieving woman, married to a priest, having three children. 

Two sides of bipolar disorder: hypomania, when she is being revved up, throwing herself into intolerable situations, being unfaithful, buying things she does not need, but that is the time when creativity is reaching its peek. And the other side, depression, when she can not deal with anything, when it can be a burden just to wash her hair. But between these outbreaks many years may pass. Heberlein tells about her life and mentions authors, Virginia Woolf´s maniac talking for three days and nights in a row (she was also bipolar), the Nobel Prize winner Nelly Sachs who was a patient at Beckomberga psychiatrical hospital for anxiety and paranoia, and a long list of creative persons whom suffered from mental disorders: lord Byron, Paul Celan, Osip Mandelstam, August Strindberg, Georgia O´Keefe, Michelangelo, Maxim Gorkij, Ezra Pound, Dylan Thomas and many more… (I like lists…)

The language is simple and straightforward, a real page-turner, and the book was read by many people when it was published. 

Bokrecensioner/reviews Från/from Sverige/Sweden

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: