Cora Sandel

Cora Sandel  Kranes konditori  (1945)

Den frånskilda sömmerskan Katinka Stordal kommer till fru Kranes konditori på flykt undan både hemmet och sitt arbete. Personer som besöker konditoriet blir alla berörda av hennes öde på ett eller annat sätt. Boken inleds med skvaller från olika röster innan texten rullar igång. 

Berättelsen utspelar sig på konditoriet och har både blivit filmatiserad och en teaterpjäs, spelad både i Norge och Sverige. Dialogen är oerhört välskriven och träffsäker. Det normala är inte att kvinnor sitter på ett café, dricker vin, pratar med en okänd man och absolut inte orkar med sina bortskämda barn, blir man varse i denna bok. Då boken skrevs under en annan tid, var kvinnosynen också  annorlunda och fru Krane till synes skäms(?) över att en sömmerska sitter på hennes cafe istället för att sy klart klänningarna till kvinnorna i byn… 

Jag försöker tänka vad författaren (1880-1974) vill säga med denna bok, hur allt ställs på sin spets när en kvinna inte vill fortsätta spela sin roll som en god kvinna. Fru Krane och hennes kvinnliga medarbetare, Sönstegård och Larsen, avlyssnar Katinkas liv, och de bevittnar något ovanligt, en kvinna visar sina brister offentligt. Att Stordal vinner något i och med att hon blottar sig, ser igenom sig själv och kan fortsätta med livet. Hon inger respekt och kanske har hon fått lite makt över de andra på caféet, att hon vågar bryta ihop…

(In English)

Cora Sandel Mrs Kranes Café  (1945)

The divorced dressmaker Katinka Stordal arrives to mrs Kranes´ café on the run from both her home and her work. The novel begins with gossip from different voices before the story starts.

The story takes place in the café and has been made into both a film and a theatre play, performed both in Norway and Sweden. The dialogue is extremely well-written and right on the spot. That the normal thing is not that women are sitting in a café, drinking wine, talking to an unknown man, and having no energy for her spoiled children, one notices in this book. When the novel was written in another time, the view on women was also different and mrs Krane is seemingly ashamed (?) over the fact that a dressmaker is sitting in a café instead of finished sewing the dresses for the women in the village…

I try to think about what the author (1880-1974) wants to say by writing this book, how everything is to a head when a woman does not want to keep playing her part as a good woman. Mrs Krane and her female co-workers, Sönstegård and Larsen, overhear Stordal´s life and they witness something unusual, a woman shows herself and her imperfection in the open. That Stordal wins something by give herself away, sees through herself, and can continue with her life. She shows respect and maybe she has gain some power over the others in the café, that she dares to break down…

Bokrecensioner/reviews Från/from Norge/Norway

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: