Lina Wolff

Lina Wolff  De polyglotta älskarna  (2016)

Boken delas in i tre delar där tre personer får komma till tals: Ellinor letar efter en man på nätet, hittar en litteraturkritiker som hon flyttar in hos, ser på tv och läser böcker när han är på jobbet. Max är författare och är otrogen mot sin fru med olika kvinnor. Lucrezia är barnbarn till en markisinna, bor i en lägenhet sedan palatset hon bott i har sålts efter att hennes mormor dog. Deras liv hör samman via det förgångna och Max manus De polyglotta älskarna. 

Det positiva med denna roman är att intrigen är sammanflätad på ett välskrivet sätt, men karaktärerna sprattlar till och rör sig däremellan som pseudo-funderande sömngångare, som läsare struntar man i vad som händer med dem. Ord som kommer för mig är tristess, grådaskig, kärlekslöshet, som författaren (f 1973) kryddar med lite bullrig sex mellan Ellinor och litteraturkritikern där möbler faller, speglar går sönder, och en urladdning i ett palats i det förflutna över Max manus. Kvinnors åldrande skildras ingående, det mesta dras ned till en oerhört låg nivå, vilket gör att jag inte välkomnar den här läsupplevelsen. En obehaglig bok som håller distans. 

(In English)

Nina Wolff  The Polyglot Lovers  (2016)

The book is divided into three parts where three persons get to speak: Ellinor is looking for a man on the Internet, she finds a literary critic and she moves to his flat, she watches tv and reads books when he is at work. Max is a writer and is unfaithful to his wife with different women. Lucretia is a grandchild to a marchioness, she lives in a flat since the palace she lived in is sold after her grandmother´s death. Their lives belong together through the past and Max´ manuscript The Polyglot Lovers.

The positive thing about this novel is that the intrigue is interlaced in a well-written way, but the characters flounder a bit and in between they move like pseudo-reflecting sleep-walkers, as a reader you do not care what happens to them. Words that comes to me are gloominess, dirty grey, lovelessness, and the author (b 1973) spices it up with a little noisy sex situation between Ellinor and the literary critic where pieces of furniture fall down and a mirror breaks, and a burst in a palace in the past about Max´ manuscript. Women´s aging is portrayed in a thorough way, most matters are drawn to an extremely low level, which makes me not welcoming this reading experience. An unpleasant book that keeps its distance. 

Bokrecensioner/reviews Från/from Sverige/Sweden

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: