Ursula K LeGuin – 3

Ursula K LeGuin  The other Wind  (2001)

Det här är den sista och avslutande delen i bokserien om Övärlden. De andra delarna är Trollkarlen från Övärlden, Gravkamrarna i Atuan, Den yttersta stranden, Tehanu och Berättelser från Övärlden (noveller). Le Guin (1929-2018) är unik i sitt slag som fantasyförfattare genom sin rika blandning av magi, spiritualitet och filosofiska tankar. Hon skriver även i andra genrer: science fiction, barnböcker, skönlitteratur, en diktsamling… En mångsidigt begåvad författare. 

Magikern Alder skyr sömnen, han drömmer om dödens land, där hans fru vistas som dog ung. De döda försöker dra till sig Alder på natten… Han söker hjälp hos Ged, tidigare ärkemagiker, och får rådet att åka till Havnor där Tenar (Arha från Gravkamrarna i Atuan), Tehanu (Tenars adopterade dotter) och kungen finns. Människor och drakar kommer från samma källa men drakarna valde vildhet och frihet och människorna rikedom och makt… 

Det är befriande att läsa om Övärlden, vacker natur, rent vatten, det oväntade, där drake och människa kan existera i samma gestalt, men inte samtidigt. Jag skulle gärna vilja vistas där drakmänniskor och magiker finns ibland, studera dem på håll, tur att man kan göra det i sina drömmar…

(In English)

Ursula K LeGuin  The other Wind  (2001)  

This is the last and completed part of the Earth sea series. The other parts are The Wizard of Earthsea, The Tombs of Atuan, The Farthest Shore, Tehanu and Tales from Earthsea (short stories). LeGuin (1929-2018) is unique in its kind as a fantasy author through her rich blend of magic, spirituality and philosophical thoughts. She also writes in other genres: science fiction, children´s books, fiction, a collection of poems… A versatile talented author. 

The magician Alder fears sleep, he dreams about the dry land, where his wife resides that died young. The dead try to pull Alder to them at night. He visits Ged for help, a former arch mage, and he gets the advice to go to Havnor where Tenar (Arha from The Tombs of Atuan), Tehanu (Tenar´s adopted daughter) and the young king are. People and dragons come from the same source but the dragons chose wilderness and freedom and people chose wealth and power… 

It is liberating to read about the Earth sea, beautiful nature, clean water, the unexpected, where some dragons and humans may exist in the same shape, but not at the same time. I would really like to stay with dragon people and magicians sometimes, study them from a distance, lucky that you can do it in your dreams…

Bokrecensioner/reviews Från/from USA

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: