Eva-Marie Liffner

Eva-Marie Liffner Blåst  (2016)

Detta är en alldeles underbar bok! Om än en aning snårig med flera tidsplan, och flera gåtor att undersöka och förhoppningsvis lösa… De fyra historiskt välkända barnen Bronte: Charlotte, Emily, Anne och Branwell har en framträdande roll, där deras barndoms landskap är Yorkshires hedar. Ned Shaw, krigsskadad mekaniker och soldat i första världskriget rör sig genom tiden liksom Bronte-barnens hund Keeper. En arkeologisk utgrävning utförd av britter i Belgien 1966-1968 där flera träsoldater i naturlig storlek förbryllar teamet som jobbar där, och de två kvinnliga historikerna Margaret och George i vår tid, som tar del av utgrävningen via bevarade skrivna rapporter. 

Berättelsen Gondal, skapad av Bronte-barnen där de både kunde leva och möjligheten att syskonen Bronte inte alls dog utan att de försvann ned i underjorden… Fantasin har inga gränser alls i den här boken och det är så härligt! På tal om de tolv träsoldaterna var det en present som Branwell fick av sin far 1826, och de fick sin givna plats i deras berättelse Gondal. Även Tolkien figurerar, Neds vän, som deltog i första världskriget men blev hemförlovad. Och finns det inte vissa likheter mellan Tolkiens bok Sagan om ringen och Gondal

Sagans och magins inneboende kraft susar mellan sidorna i denna bok och det är bara att läsa och förlora sig själv. Liffners (f 1957) originella sätt att knyta samman miljöer från olika tider: Yorkshires blåsiga hedar på 1800-talet, skyttegravarna under första världskriget 1916, skyttegravarna under andra världskriget och den fuktiga lukten av krutrök, en lerig arkeologisk utgrävning på 1960-talet och sop-pråmarnas stank i Oxford på 1960-1970-talet visar på en smart och fantasifull författare. 

(In English)

Eva-Maria Liffner  Blown  (2016)

This is a wonderful novel! But a little brushy with several time layers, and many enigmas to investigate and hopefully solve… The four historically well known children Bronte: Charlotte, Emily, Anne och Branwell play a prominent role where their childhood landscape is the moors of Yorkshire. Ned Shaw, a wounded mechanic and soldier in the first World War is moving through time as the Bronte-children´s dog Keeper. An archaeological excavation executed by brits in Belgium 1966-1968 where several wooden soldiers in full size puzzle the team, and the two female historians Margaret and George in our time, that take interest in the excavation through preserved reports. 

The tale Gondal, created and written by the Bronte-children where they both could live, and the possibility that the siblings did not die at all maybe they disappeared in to the underground… magination has no limits in this novel, and it is so lovely! Speak about the twelve wooden soldiers that was a present to Branwell from his father in 1826, and they were given space in the tale Gondal. Even Tolkien figures, Ned´s friend, who took part in the first World War but was sent home. And are there certain similarities between The Fellowship of the Ring and Gondal? 

The fairytale and the magic inherent power whiz through the pages in this book and it is just to read and loose yourself! Liffner´s (b 1957) odd way to put together different settings: Yorkshire´s windy moors in the 1800s, the trenches during the first World War I 1916, the trenches during World War II and the the damp smell of gunpowder smoke, a muddy archaeological excavation in the 1960s and the stench of garbage barges during the 1960- and 70s, shows a sharp and imaginative author.

Bokrecensioner/reviews

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: