Han Kang – 1

Han Kang  Vegetarianen  (2007)

En mycket sällsam berättelse som består av tre delar: Vegetarianen, Mongolmärket och Flammande träd. Yeong-Hye är gift och bor i Sydkorea, en alldaglig och tystlåten kvinna. Hon har intensiva drömmar om nätterna som alla handlar om kött, och beslutar sig för att bli vegetarian. Hennes närmaste släktingar blir som förbytta och tar till våld för att tvinga henne att äta kött. Släktingarnas illvilliga försök att fösa tillbaka henne in i tillvaron som hemmafru utan egen vilja har en dold innebörd…

Som läsare upplever jag att ju mer hennes släktingar försöker kontrollera henne, ju mer fri känner hon sig, men friheten har ett alltför högt pris. Friheten är som slingrande växter, känslofyllda utlevelser, att stå ute medan regnet väter kroppen, att bli någonting annat än en människa, att bli ett djur… Romanen är surrealistisk, verklighet och fantasi flyter som floder, ibland var för sig, och ibland ihop. Och köttet är uppdelat i två: köttet man äter, och det kroppsliga köttet vi består av. 

Ur växtriket flödar det sällsamma, gränslösa livet, och det är dit någonstans som Yeong-Hye vill, genom att vägra äta och bli tunnare för varje dag. Boken är omtumlande, tankeväckande och associationsrik, språket genomsyras av symboler från naturen. Modernt stadsliv och samtidigt uråldrig, till det stadiet när kvinnan var upphovet till den gröna planeten, när hon fanns till för sin egen skull…

Kang (f 1970) tilldelades Man Booker-priset för denna bok 2016. 

(In English)

Han Kang  The Vegetarian  (2007)

This is a very strange story that consists of three parts: The vegetarian, the Mongolian mark and Blazing trees. Yeong-Hye is married and lives in a town in South Chorea, an ordinary and quiet woman. She has intense dreams at night, that are all about meat, and she decides to become a vegetarian. Her closest relatives change beyond recognition and get violent by forcing her to eat meat. The relatives´ malicious attempt to push her back into life as a house wife without her own will has a hidden meaning…

As a reader I experience that the more her relatives try to control her, the more free she gets, but freedom has a too high price. Freedom is like winding plants, the full expression of the feelings, to be outdoors while the rain wets the body, to be something else than a human being, to be an animal… The novel is surrealistic, reality and imagination float like rivers, sometimes apart, sometimes together. And the meat is divided in two: the meat you eat, and the bodily meat we consist of. 

Out of the vegetable kingdom flows the strange, unbound life, and it is there somewhere Yeong-Hye wants to be, by refusing to eat and she gets thinner and thinner each day… The novel is bewildered, thought-provoking and evocative, the language permeates of symbols from the nature. Modern city life and at the same time ancient, to the stage when the woman was the origin of the green planet, when she existed for her own sake…

Kang (b 1979) was awarded the Man Booker-Prize for this novel in 2016.

Bokrecensioner/reviews Från/from Sydkorea/South Korea

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: