Linda Boström Knausgård – 2

Linda Boström Knausgård  Välkommen till Amerika  (2016)

”Vi är en ljus familj,” säger Ellens mamma som är teaterskådespelare. De bor i en stor sexrums-lägenhet mitt i stan. Hennes bror spikar igen sitt rum och spelar instrument, hennes pappa lägger sig på sängen, börjar sjunga högt, blir våldsam, och hamnar på institution. Nu är han död, eller inte? eftersom han finns i Ellens rum och pratar med henne ibland, till hennes förtvivlan. 

Boström gestaltar elvaåriga Ellens sinnesstämning på ett lysande sätt. Istället för att bli utåtagerande går hon in i tystnad, både hemma och i skolan. Men den tystnaden är ett skri på hjälp, hon vistas ofta inuti sig själv. Att tala blir då att förlora sig själv. Boken är bara 91 sidor lång men den läses inte fort, vissa meningar är som poesi, man vill gärna vila i dem, tänka. Det vardagliga ställs mot det inre livet och det blir som en slags meditation, för mig som läsare. Romanen har en kreativ kärna som broderas ut till en liten gobeläng. Vackert språk om en elvaårig flickas uppvaknande kontra de yttre omständigheterna.

(In English)

Linda Boström Knausgård  Welcome to America  (2016)

”We are a light family,” says Ellen´s mother who is a theatrical actress. They live in a big six room-flat in the city. Her brother nails his room together and plays instruments, her father lies on the bed, starts to sing loud, gets violent, and ends up in an institution. Now he is dead, or not? because he is in Ellen´s room and talks to her sometimes, to her despair. 

Boström shapes eleven years old Ellen´s state of mind in a brilliant way. Instead of being extrovert she goes into silence, both home and at school. But that silence is a scream for help, she often stays inside herself. To speak will then be to loose yourself. The novel is just 91 pages long, but it is not read quickly, some sentences are like poetry, you like to rest in them, to think. The ordinary life against the inner self and it becomes a certain meditation, for me as a reader. The novel has a creative core that is embroidered to a piece of tapestry. Beautiful language about an eleven years old girl´s awakening versus the outer circumstances. 

Bokrecensioner/reviews Från/from Sverige/Sweden

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: