Sarah Waters

Sarah Waters  Hyresgästerna  (2014)

Tjugotalets England. Tjugosexåriga Frances bor med sin mamma i ett hus i London, och de hyr ut övervåningen till det unga paret Lilian och Leonard Barber. Frances och Lilian blir förälskade i varandra, och deras passion ställer allt annat i skuggan. Boken skildrar även ett kriminalfall. 

Det kvinnliga perspektivet är dominerande, då Frances far är avliden, och hennes två bröder dödades i första världskriget. Med efterkrigstiden uppstod en samhällelig depression, en desperation att fånga nuet, och kvinnor fick leva ut mer än tidigare (läs även recensionen av Karin Johannissons bok Den sårade divan tidigare i bloggen) Men kvinnans ställning i samhället var fortfarande låg och eran med frigjorda kvinnor tillfällig. 

Tonen är träffsäker, dialogerna flyter som honung och alla brittiska filmer man sett flimrar förbi, det är lite av kostymdrama över detta. Är man ord-nörd som jag passar boken perfekt, Waters (f 1966) briljerar med det engelska språket, litteraturspråket framför andra.

(In English)

Sarah Waters  The Paying Guests  (2014)

England in the twenties. Twenty-six year old Frances lives together with her mother in a house in London, and they rent out the top floor of the house to the young couple Lilian and Leonard Barber. Frances and Lilian fall in love with each other, and their passion overshadows everything else. The book also depicts a criminal case. 

The feminine perspective dominates, when Frances´ father is dead, and her two brothers were killed in the First World war. But after the war arose a depression in society, a desperation in catching the present, and women could live out more than earlier (read the review of Karin Johannisson´s novel The offended Diva earlier in the blog) But the woman´s position in society was still low and the era with released women was temporary. 

The tone is accurate, the dialogues run smoothly like honey and all the British films one have seen flickers by, it is something of a costume drama over this. If you are a word-nerd like me the novel suits perfectly, Waters (b 1966) shows off with the English language, the literary language beyond others.

Bokrecensioner/reviews Från/from Wales

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: