Sofi Oksanen

Sofi Oksanen  Norma  (2016)

Normas mor Anita dör under mystiska omständigheter, och misstankarna leder till Lambert, exmaken till moderns bästa vän. Lambert driver en världsomspännande brottslig verksamhet med en hårsalong som täckmantel, där också Anita jobbade. Norma har ett magiskt hår som växer okontrollerat, det läser av omgivningen och alla människor som hon träffar. När Norma börjar nysta i vad som hänt Anita leder spåret till handel med kvinnohår och surrogatmödrar. 

En mycket ovanlig deckare, om man nu kan kalla den så. Oksanen skriver tidvis spännande och blandar detta med magisk realism, både vad gäller hår och släktingar… Kvinnans exploatering i världen manifesteras genom den brottsliga verksamheten som pågår, kvinnors kroppar saluförs, både deras hår och livmödrar har ett pris. Jag tänker på Oksanens bok Utrensning (2008) där trafficking och krigets efterverkningar behandlas, ur ett kvinnligt perspektiv. Böckerna är mycket olika men det feministiska ögat finns även med i denna bok, trots att den är lättviktig. Slutet är öppet, vi vet inte hur Norma kommer att handla, och det sista stycket är i sanning en aning mystiskt… 

(In English)

Sofi Oksanen  Norma  (2016)

Norma´s mother dies under mysterious circumstances, and the suspicions lead to Lambert, the ex-husband of her mother´s best friend. Lambert runs criminal activities world-wide with a hair saloon as a cover up, where Anita also worked. Norma has magical hair which grows uncontrollably, it reads the environment and all the people that she meets. When Norma tries to find out what has happened Anita the track leads to business with women´s hair and surrogate mothers.

A very unusual detective novel, if you may call it that. Oksanen writes exciting at times and blends this with magical realism, both regarding hair and relatives… The woman´s exploitation in the world is manifest through the criminal business that is going on, women´s bodies, both their hair and wombs are for sale. I am thinking about Oksanen´s novel Expurgation (2008) where trafficking and the war´s aftermath are dealt with, from a female perspective. The books are very different but the feminist eye is also there in this book, despite it is being lightweight. The end is an open one, we do not know how Norma will act, and the last part is truly a bit mysterious…

Bokrecensioner/reviews Från/from Finland

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: