Tuula Karjalainen

Tuula Karjalainen  Tove Jansson – Arbeta och älska  (2013)

En alldeles underbar bok! Karjalainen (f 1942) är både fackboksförfattare och konsthistoriker, vilket är intressant när hon förklarar vissa konstverk som Tove (1914-2001) målade. När jag läste Brev från Tove Jansson (se tidigare bokrecension i bokbloggen) där Toves digra brevväxling med familj, vänner, kärleksrelationer fanns får man intrycket av en självsäker och glad människa. I den här boken blir den bilden en aning reviderad. Tove var oerhört produktiv med konstverk, illustrationer, serieskapande, pjässkrivande, men också osäker på sina känslor vad gällde många av sina kärleksförhållanden, med både män och kvinnor. Hon hade depressioner ibland och inte förrän 1955 när hon träffade grafikern och konstläraren Tuulikki Pietilä hittade hon den stora kärleken, och de var ett par till Toves död.  

Hennes tavlor sålde sisådär och det tog tid innan hennes Mumin-böcker blev berömda och fick det erkännande de var värda. De blev utgivna snabbare i England och USA än i hemlandet Finland. Flera konstnärer såg ned på henne när mumintrollen blev mer berömda än hennes tavlor, det var inte ”fint” nog…

Karjalainen visar att flera sidor av Tove kommer fram genom de olika karaktärerna i mumintrollen och att de både är skrivna för barn och vuxna, vilket är styrkan i böckerna. En fullödig biografi.

(In English)

Tuula Karjalainen  Tove Jansson – To work and to Love  (2013)

An absolutely wonderful book! Karjalainen (b 1942) is both a nonfiction writer and an art historian, which is interesting when she explains certain pieces of art that Tove (1914-2001) painted. When I read Letters from Tove Jansson (see earlier book review) where Tove´s voluminous correspondence with family, friends, love relationships, you get the impression of a self secure and happy human being. In this book that picture is somehow revised. Tove was incredibly productive with art work, illustrations, series making, writing plays, but also unsure of her feelings regarding many of her relationships. She suffered from depressions sometimes, and not until in 1955 when she met the graphic designer and art teacher Tuulikki Pietilä she found the great love, and they were a couple to Tove´s death.

Her paintings did not sell very well and it took time until the Moomin books became famous and received the recognition they were worthy of. They were published sooner in England and the USA than in her homeland Finland. Many artists looked down on her when the Moomin trolls became more famous than her paintings, it was not exquisite enough…

Karjalainen shows that many sides of Tove comes through in the different characters of the Moomin trolls and that they are both written for children and for adults, which is the strength of the books. A genuine biography.

Bokrecensioner/reviews Från/from Finland

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: