Doris Lessing

Doris Lessing  En Man och två Kvinnor  (1975)

Lessing (1919-2013) är en mångsidig författare, i så olika genrer som politiska spörsmål, kvinnans olika roller, science fiction, och hon fick dessutom nobelpriset i litteratur 2007. Lessings noveller handlar om kvinnans roll i samhället under 1960-talet och det är genomlysande och framförallt cyniskt skrivet. De olika kvinnorollerna analyseras och författaren är skicklig på att fånga både kvinnor och män på kornet. Den sista novellen ”Till rum nummer nitton” är också den bästa i mitt tycke, där modern i fyrabarnsfamiljen har en önskan som hennes man missförstår, och slutet är målat i becksvart. Vissa av novellerna känns möjligen en aning otidsenliga men det vardagliga livsspelet mellan män och kvinnor är fortfarande aktuellt, det byter bara ytterkläder. Ett spel jag inte alls förstår…

(In English)

Doris Lessing  A Man and two Women  (1975)

Lessing (1919-2013) is a versatile author, writing in different genres as political issues, the woman’s different roles, science fiction, and in addition she received the Nobel Prize in 2007. Lessing´s short stories deal with the woman’s role in society in the sixties and it is translucent and above all cynically written. The different women’s roles are analysed and the author is efficient to catch both women and men on the spot. The last short story ”To room number nineteen” is also the best in my opinion, where the mother in the family with four children have a wish that her husband misunderstands, and the end is painted in pitch black. Some of the short stories might feel a bit out of date but the everyday life game between men and women is still relevant, it just changes the outdoor clothes. A game I do not understand at all…

Bokrecensioner/reviews Från/from England

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: