Emma Donoghue

Emma Donoghue  Room  (2010) 

Femårige Jack och hans mamma bor i ett ljudisolerat rum som är lite över tio kvadratmeter, och där finns inte så mycket mer än en säng, ett bord, ett handfat, en stor matta, leksaker, nötta kläder, några barnböcker, och lite mat från mannen som håller dem fången. Hela boken är skriven utifrån Jacks synvinkel, och det gör tillvaron lite ljusare, allt kan bli en fantasivärld. På kvällarna får Jack sova i garderoben då Svarte man kommer och gör saker med mamman som han inte förstår. Mamman som bott i rummet i sju år, är 26 år gammal och hittar på lekar hela dagarna så att de ska stå ut i sin belägenhet. Rummet blir deras hela universum, de springer till och med över möblerna för att få motion. Ibland blir mamman deprimerad och stannar i sängen en hel dag, då får Jack roa sig själv. 

Som läsare blir man drabbad av den här boken, deras situation blir nästan outhärdlig att tänka sig, att det finns män som kidnappar kvinnor och låser in dem. Men i den här berättelsen finns ett ”efteråt” som gör att saker kan förändras. Donoghue (f 1969) gör en litterär prestation genom att fokusera på barnets röst, men ibland längtar jag efter en vuxens tankar. Boken har blivit en framgångsrik film.

(In English)

Emma Donoghue  Room  (2010)

Five year old Jack and his mother live in a soundproof room which is a little over ten square metres and there are not much more than a bed, a table, a washbasin, a big rug, toys, worn clothes, a few child books and some food delivered from the man who holds them captive. The whole book is written from Jack´s point of view, and it makes the existence a little lighter, everything can become a fantasy world. At night Jack has to sleep in the closet when the Black man comes and do things to his mother that he doesn´t understand. The mother has lived in the room for seven years, is 26 years old and play games everyday so they can cope with their predicament. The room becomes their whole universe, they even run over the furniture to get some exercise. Sometimes the mother gets depressed and stays in bed a whole day, then Jack has to amuse himself. 

As a reader you get affected by this novel, their situation is almost unbearable to imagine that there are men who kidnaps women and lock them in. But in this story there is an ”afterwards” that makes things change. Donoghue (b 1969) makes a literary performance by focusing on the child´s voice, but sometimes I long for an adult’s thoughts. The novel has become a successful movie.

Bokrecensioner/reviews Från/from Irland/Ireland Från/from Kanada/Canada

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: