Han Kang – 2

Han Kang  Levande och döda  (2016)

Boken handlar om studenter som gjorde motstånd mot makten i Kwangju, Sydkorea 1980 där många av dem blev torterade och kallblodigt mördade. Kang (f 1970) är uppvuxen i Kwangju och händelserna är plågsamma för henne. Boken är annorlunda, inte som man förväntar sig, läsaren får följa både de anhöriga och offrens berättelser, både vad som hände, men även tankar från några av offrens själar… 

Det är på något sätt poetiskt skrivet, mitt i allt det svarta och vedervärdiga händelser som ägde rum. Det är svidande vackra passager i undergångsstämningen, den ständiga oron för sina liv och andra människor som karaktärerna känner, vare sig de är hemma eller på sina jobb. Den ovanliga gemenskapen i döden, och traumat att fortsätta leva efter händelserna. Kang briljerar med ett sublimt språk och mycket riktigt vann Levande och döda English Pen Award 2014. 

(In English)

Han Kang  Human acts  (2016)

The novel deals with students making resistance against the power in Kwangju in South Chorea, where many of them were tortured and cold blooded murdered. Kang (b 1970) has grown up in Kwangju and the memories are painful for her. The book is different, not as one could expect, the reader gets to follow both the next of kin`s and the victim`s stories, both what happened, but also thoughts from some of the victim´s souls… 

It is somehow poetically written, in the middle of all the blackness and horrible events that take place. It is scathingly beautiful passages in the underground atmosphere, the constant worry for their lives and other people that the characters feel, whether they are at home or at their work. The unusual community in death, and the trauma to continue to live after the events. Kang shines with a sublime language and entirely correct, Human Acts won the English Pen Award 2014.

Bokrecensioner/reviews Från/from Sydkorea/South Korea

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: